ūüĆĪ Op 18 november planten we het zaadje van de Green Deal die in¬†2023 zal uitgroeien tot de definitieve Green Deal 'Duurzame zorg en welzijn'.

Wees er snel bij, er is plaats voor 140 gemotiveerde deelnemers!

Programma

Op vrijdag 18 november:
9:20 - 9:30 Welkom en introductie van de sprekers
9:30 - 9:50 Van klimaatengagement naar een Green Deal ‚Äď Ivan De Boom, VIPA
9:50 - 10:35 Keynote: Scaling up climate action for health in the WHO European Region, focus on the health sector - Dr. Dorota Jarosinska, WHO 
10:35 - 11:15 Keynote: Greening the Brussels Healthcare Sector - Mai Shafei, climate program manager
11:15 - 11:30 Pauze
11:30 - 12:30 Inspiratiekamers: 4 zalen
  Thema 1: Natuur & Gezondheid
  Thema 2 : Materialen & Afval
  Thema 3: Geneesmiddelen in Water
  Thema 4: Klimaat & Infrastructuur
12:30 - 13:20 Netwerklunch
13:20 - 13:35 De inhoud van de Vlaamse Green Deal - Sofie Desmet, departement Welzijn
13:35 - 14:15 De kracht van een Green Deal ‚Äď Vereniging Milieu Platform Zorgsector, Rotterdam
14:15 - 14:20 Sociale ondernemingen worden trekkers van een ecologische omslag ‚Äď Tim Vannieuwenhuyse, voorzitter Verso
14:30 - 15:30 Opening netwerkevent en Meet and Greet met de sprekers


Meer info over het programma

Geneesmiddelen in Water

Om 11.30 uur begeleidt strategisch coördinator Dirk Halet een sessie over het topic 'Geneesmiddelen in water: Water als kijkfunctie voor de gezondheid van onze maatschappij'.

Format: inspiratie en interactieve sessie 

‚ÄúAl deze medicijnen waar onderzoek naar gebeurt, zijn terug te vinden zijn in onze oppervlaktewateren. De gezondheid van onze waterlopen leert ons aldus veel over de gezondheid van onze maatschappij. De centrale vraagstelling binnen dit thema van de green deal duurzame zorg is dan ook hoe het watersysteem en het gezondheidssysteem elkaar kunnen versterken. Samen met de actoren uit de volledige zorg- en gezondheidsketen willen we uitkijken naar (innovatieve)¬† mogelijkheden en kansen waar we nog niet eerder aan dachten of die bestaande systemen hertekenen of optimaliseren; we willen kennis binnenbrengen die tot watervriendelijk ontwerp van geneesmiddelen kan leiden, denken na over watervriendelijk voorschrijfgedrag en gebruik,¬† bekijken financi√ęle hefbomen om actoren meer ‚Äėstroomopwaarts‚Äô voor hun verantwoordelijkheid te plaatsen, hoe zorgbossen de medicatiebehoefte kunnen temperen, terwijl ze tegelijkertijd ook buffering, CO2-opslag en verkoeling kunnen betekenen,...‚ÄĚ

Green Deal Duurzame zorg

De Green Deal wordt getrokken door het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin en bouwt voort op het werk van een aantal Vlaamse administraties zoals VIPA, VMM, DOMG, OVAM, AWG en kennisinstellingen zoals Vlakwa (Vlaams Kenniscentrum Water) en de VMx (werkgroep van milieucoördinatoren van de ziekenhuizen).

De vier grote hoofdthema’s zijn:

  1. Natuur & Gezondheid 
  2. Klimaat & infrastructuur
  3. Materialen & Afval 
  4. Geneesmiddelen in water 

De bedoeling is om in het najaar tot een finaal document te komen waarbij er effectief kan gekozen worden om vanuit het basisprogramma zich te engageren tot deelname en het uitvoeren van concrete acties binnen deze thema’s. 

We laten dit moment alvast niet zomaar voorbijgaan en plannen een groot event waarop we de thema's en doelstellingen van de Green Deal in de kijker zetten om jullie zo te inspireren tot effectieve deelname en engagement.

 

Andere interessante evenementen

2 feb 2023
10:00h - 12:30h

Meet en match | OOI voor Water

Herman Teirlinckgebouw, Brussel
3 feb 2023

FRESH4Cs closing conference

13 - 15 feb 2023

G-STIC Conference Rio