Droogte wordt in de nabije toekomst een van de grootste uitdagingen voor ondernemers. Niet voor niets heeft de Vlaamse overheid de Blue Deal uitgewerkt, met als doel stimulansen te lanceren voor duurzaam watergebruik. Op 10 juni gaan we op bedrijfsbezoek bij Sappi Lanaken om meer te leren over integraal watermanagement. 

Programma

Onderwerpen 
Zuivering afvalwater - Invloed toenemende watertemperatuur - Chemical Oxygen Demand & Biological Oxygen Demand 

Timetable 
15u: Verwelkoming en toelichting 'Wezer-arrest mbt bedrijfsafvalwater’ door VMM, met volgende sprekers:

  • Jeroen Vanhooren: expert gevaarlijke stoffen bij VMM. Zijn expertise ligt vooral in het evalueren van de ecotoxiciteit van stoffen en het effect van lozingen op oppervlaktewater.
  • Joke Van Damme: expert omtrent riool lozende bedrijven bij VMM en volgt sinds een aantal jaar ook het impactverhaal op oppervlaktewater op

16u: Bedrijfsbezoek Sappi Lanaken 
18u: Receptie met hapjes

Bedrijfsbezoek
Sappi Lanaken is een papierproducent gevestigd in Lanaken. De papierfabriek maakt deel uit van een Zuid-Afrikaanse groep (Sappi Limited) die wereldwijd actief is in papier- en pulpproductie. Sappi was de eerste wereldwijde papierproducent voor gestreken papier. Sappi Lanaken produceert jaarlijks 470.000 ton papier en 125.000 ton CTMP-pulp.

Sappi Lanaken zet in op een integraal watermanagement systeem door het effluent zodanig te monitoren en behandelen dat het de wetgevende normen overstijgt. Het gebruikt hiervoor anaerobe en aerobe zuivering gecombineerd met een chemische behandeling van het water om niet biologisch afbreekbare COD te verwijderen. Nutriënten worden gedoseerd voor een optimale werking van de waterzuivering. Om te zorgen voor een optimale restwaarde van stikstof en fosfor wordt geïnvesteerd in online analyse apparatuur.

Deze sessie is onderdeel van het traject 'LAB: Duurzaam Waterbeheer'. In dit LAB brengen we deze kennis omtrent duurzaam waterbeheer samen. Ervaar wat mogelijk is aan de hand van echte bedrijfscases en laat je door experts wegwijs maken in dit complexe kluwen van maatregelen en subsidies. 

Naar het traject met alle sessies

Andere interessante evenementen

2 jun 2023
10:00h - 11:30h

Dimensioneer je irrigatienetwerk

8 jun 2023
14:00h - 17:00h

NuReDrain Final Conference Webinar

12 - 16 jun 2023

International drought symposium and workshops

Vrije Universiteit Brussel, Brussel