Droogte wordt in de nabije toekomst een van de grootste uitdagingen voor ondernemers. Niet voor niets heeft de Vlaamse overheid de Blue Deal uitgewerkt, met als doel stimulansen te lanceren voor duurzaam watergebruik. Op 24 juni zijn we uitgenodigd bij Center Parcs De Vossemeren om meer uitleg te krijgen over Reverse Osmosis en het monitoren van waterverbruiken. 

Programma

Onderwerpen 
Reverse Osmosis (RO) - Opvang regenwater 

Timetable 
15u: Bedrijfscase + aanvullende info door expert:

  • Veerle Depuydt: waterinnovator bij het Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa)

16u: Bedrijfsbezoek Center Parcs (De Vossemeren) 
18u: Receptie met hapjes

Bedrijfsbezoek 
Center Parcs is de marktleider in het aanbieden van korte vakanties dichtbij huis en heeft 27 parken in Europa waarvan 6 parken in België. Duurzaamheid ligt aan de basis van alles wat we doen bij Center Parcs. Dat betekent zorgvuldig omgaan met alle flora en fauna, aandacht schenken aan de mensen om ons heen en een fijne leefomgeving achterlaten voor volgende generaties. Onze missie is om de natuurlijke rijkdom te koesteren en goed te doen voor de mensen om ons heen.

Om de natuur te koesteren en goed te doen voor de mensen om ons heen, hebben we ons een aantal Goede & Groene Daden gesteld. Water is daarbij een van de belangrijkste energiebronnen op onze parken, onze doelstelling is: "25% Minder waterverbruik tegen 2022 o.a. door omgekeerde osmose-techniek, die afvalwater omzet in schoon water."

Er zijn diverse waterstromen binnen onze parken (Cottages, Aqua Mundo, Centrale gebouwen, Wasserette). In al deze processen wordt er gebruik gemaakt van leidingwater. Regenwater wordt opgevangen in wadi’s zodat het kan infiltreren in de bodem of het wordt afgevoerd naar onze recreatievijvers om het waterpeil op niveau te houden.

In onze groene cottages wordt ervoor gezorgd dat er nooit meer dan 6 l/minuut uit de kranen stroomt. In onze Aqua Mundo’s zijn er plannen opgesteld voor het spoelen van de filters om het waterverbruik te begrenzen en toch te voldoen aan de Vlarem normen. Het water dat gebruikt wordt voor de spoeling van de filters wordt terug opgevangen en door omgekeerde osmose terug in het zwembad systeem gebracht.

LAB: Duurzaam Waterbeheer

Deze sessie is onderdeel van het traject 'LAB: Duurzaam Waterbeheer'. In dit LAB brengen we deze kennis omtrent duurzaam waterbeheer samen. Ervaar wat mogelijk is aan de hand van echte bedrijfscases en laat je door experts wegwijs maken in dit complexe kluwen van maatregelen en subsidies.

Naar het traject met alle sessies

Andere interessante evenementen

19 apr 2024
13:00h - 17:30h

Groepscoaching Waterbarometer

Brusselsesteenweg 370, Melle
14 mei 2024
12:30h - 18:30h

Samen over Water

Bluebridge, Oostende