Op 20 mei 2020 heeft de Europese Commissie haar Farm to Fork Strategy gepubliceerd. Deze strategie maakt integraal deel uit van de Europese Green Deal, de nieuwe groeistrategie voor Europa. Om ons voedselsysteem robuuster te maken worden o.a. kwantitatieve doelstellingen voorgesteld in het terugdringen van pesticiden, nutriënten en antibiotica en in het verhogen van het aandeel biologische landbouw.

Hoewel de voedselvoorziening in Europa in het algemeen toereikend is, heeft COVID-19 belangrijke zwakheden blootgelegd, zoals logistieke problemen in de toeleveringsketens, tekorten aan arbeidskrachten, het verlies van bepaalde markten en veranderingen in het koopgedrag van de consument. Daarnaast wordt de voedselvoorzieningsketen elk jaar met toenemende bedreigingen geconfronteerd, in de vorm van herhaaldelijke perioden van droogte, overstromingen, bosbranden, verlies aan biodiversiteit en nieuwe plaagorganismen.

Het opzet van de strategie is een robuust en veerkrachtig voedselsysteem dat onder alle omstandigheden kan functioneren en burgers toegang verleent tot een voldoende aanbod van betaalbaar voedsel.

Een greep uit de initiatieven die zullen worden opgezet met een niet onbelangrijke impact op water:

  • Uitrollen van een nieuw groen businessmodel voor de landbouwers via het vastleggen van koolstof in de grond (EU-initiatief rond koolstoflandbouw)
  • Verder inzetten op biogasproductie binnen landbouwbedrijven waarbij ook andere bronnen kunnen worden ingezet: reststromen uit de levensmiddelen- en drankenindustrie, rioolwater, huishoudelijk afval, …
  • 50% minder gebruik van chemische pesticiden (en in het bijzonder gevaarlijke pesticiden) tegen 2030
  • 20% minder meststoffen tegen 2030
  • 50% minder gebruik van antimicrobiële stoffen binnen de veeteelt en in de aquacultuur tegen 2030
  • Ten minste 25% van het landbouwareaal van de EU voor biologische landbouw en een aanzienlijke groei in de biologische aquacultuur
  • Gerichte steun voor de algenindustrie als belangrijke bron voor alternatieve eiwitten

De volledige Farm to fork strategie kan u hier raadplegen. Deze strategie is tevens nauw gelinkt met de recent gepubliceerde biodiversiteitsstrategie – klik hier