Deeltijds innovatie- en ontwikkelingstraject voor jonge waterprofessionals

In een snel veranderende wereld moet ook de watersector bijblijven. We moeten ons aanpassen aan klimaatverandering, circulariteit, digitalisering en de veranderende arbeidsmarkt. En jonge professionals zijn de sleutel om die transformaties tot een goed einde te brengen. 

Om die jonge professionals zelf klaar te stomen voor de uitdagingen van de toekomst, werd het European Junior Water Programme, kortweg EJWP, het leven ingeroepen. Partners die mee aan de wieg stonden zijn het Nationaal Watertraineeship (NL), de Wetskills Foundation (NL), Water Europe en het Water Supply and Sanitation Technology Platform (BE). 

Wat?

Het Junior Water Programme is het platform waarop deze organisaties hun kennis en ervaring bundelen. Het biedt een klankbord voor internationale samenwerking en om ontwikkelingsprogramma’s samen te stellen waarbij alle deelnemers hun passie voor en ervaring in de watersector delen.

EJWP wordt dan wel gestuurd vanuit Den Haag, de deelnemende organisaties en professionals zijn actief over heel Europa. De grootste meerwaarde zit ‘m net in mensen verbinden om naar een gemeenschappelijk doel te streven: van Europa een waterslimme maatschappij maken.

Het opleidingstraject wordt verspreid over twee jaar. Concreet houdt het in dat deelnemers zich één dag in de week vrijmaken voor hun EJWP-projecten. Een keer per kwartaal (in totaal 8 weken over 2 jaar) komen alle deelnemers ook samen om gedurende een week intensief samen te werken en te leren.

Waarom deelnemen als organisatie?

Het programma ontwikkelt talent en vormt de volgende generatie waterleiders. Als waterorganisatie is het een gemakkelijke manier om flexibel persoonlijke ontwikkeling aan te bieden aan jonge professionals. 

Zo garandeer je een groeitraject voor werknemers, wat tot meer voldoening, tevredenheid en motivatie leidt. EJWP vormt een toegangspoort tot innovatie en een netwerk jonge waterprofessionals over heel Europa. Je scherpt dus je employer brand aan en treedt naar buiten als een vooruitstrevende organisatie, wat aantrekkelijk is voor nieuw talent. 

Grijp je kans om een voortrekkersrol op te nemen in de transformatie van de watersector, die hoe dan ook zal plaatsgrijpen. Met EJWP kies je er proactief voor om zelf het verschil te maken. Concreet werken de deelnemers van het programma aan een geïntegreerde oplossing op maat voor een probleem waar je als organisatie zelf op botst. Zij krijgen een praktijkcase, jullie krijgen ondersteuning van een team knappe koppen.

Waarom deelnemen als jonge waterprofessional?

Het EJWP biedt een unieke kans om je carrière als jonge professional een flinke boost te geven. Je ontwikkelt eerst en vooral inzicht in het reilen en zeilen van Europees en transcultureel waterbeheer en -beleid

Bovendien werk je samen met verschillende types instellingen en organisaties, waardoor je leert om dezelfde materie vanuit verschillende perspectieven te bekijken.

Het ontwikkelen van sociale vaardigheden staat centraal. Hierbij wordt ook een internationaal netwerk uitgebouwd dat je in je verdere loopbaan meeneemt. Daarnaast is er ook ruimte voor de nodige kennisoverdracht met betrekking tot de watersector.

Ingrid Keupers (foto onderste rij, tweede van rechts) is hydrologe bij De Watergroep en neemt sinds vorig jaar deel aan het opleidingsprogramma. Ze getuigt over de persoonlijke meerwaarde: “Door steeds met dezelfde, internationale groep samen te werken rond thema’s zoals consulting, onderhandeling, communicatiestijlen, teamwork of projectmanagement, kunnen we verdergaan dan enkel een theoretische uiteenzetting en kunnen we de inhoud praktisch inoefenen.” Ook COVID-19 blijkt weinig roet in het eten te gooien voor het traject. “Doordat alle sessies online plaatsvinden, is het programma iets aangepast, maar we hebben ongeveer hetzelfde stramien kunnen volgen”, vertelt Ingrid. Concreet werkte ze met haar collega-deelnemers bijvoorbeeld aan het verminderen van de CO2 impact van de watersector. 

Image
ejwp 1
Voor wie?

Je hebt 2 tot 8 jaar werkervaring.
Je bent jonger dan 35. 
Je werkt in een waterorganisatie (bedrijf, overheidsorganisatie, kennisinstituut of NGO).
Je hebt minstens een bachelordiploma.
Je beheerst het Engels vlot.

Vind hier alle deelnamecriteria.

Hoe?

Snelle beslisser? Dan kun je nu nog inschrijven voor EJWP en eind november starten met de groep najaar 2020
Wat meer tijd nodig? Volkomen normaal! Deze maand openen ook de inschrijvingen voor start voorjaar 2021.

De eerste stap om deel te nemen is contact opnemen met Naomi Timmer (foto bovenaan midden), algemeen directeur van EJWP, op ntimmer@juniorwaterprogramme.eu