IOCS-korrels (Iron Oxide Coated Sand) zijn een restproduct van de drinkwaterproductie bij Pidpa. Ze worden binnenkort ingezet als nazuivering bij kleinschalige afvalwaterzuiveringsinstallaties, om nog aanwezige fosfaten vergaand te verwijderen.

IOCS korrels

De oorsprong van de samenwerking tussen integraal drinkwaterbedrijf Pidpa en de West-Vlaamse start-up Hello Water vloeit voort uit de jarenlange inzet van Pidpa om duurzaamheid en circulariteit maximaal na te streven.

Zo liep in 2015 met Pidpa een Vlakwa Open Call-project waarbij de IOCS-korrels uitgetest werden binnen de sierteelt. Nadien werden nog projecten opgezet, waarbinnen de IOCS-korrels op kleinere, maar relevante afvalwaterstromen werden uitgetest.

Zo ook binnen het Interreg Vlaanderen – Nederland project I-QUA, waarbinnen piloottesten door Hello Water samen met Universiteit Gent en Vlakwa werden opgezet (als polishing stap na een percolatieveld) op het melkspoelwater van een geitenboerderij.

Door de positieve resultaten binnen het I-QUA project heeft Hello Water beslist mee te dingen naar het raamcontract om de nog beschikbare IOCS-korrels op een constructieve manier af te nemen en heeft deze opdracht ook toegewezen gekregen. Hello Water wil de korrels niet alleen voor hun eigen activiteiten gebruiken, maar bekijkt hoe ze in de Vlaamse waterzuiveringsmarkt kunnen ingezet worden.

persmoment georganiseerd door Pidpa, Hello Water en Vlakwa
Persmoment georganiseerd door Pidpa, Hello Water en Vlakwa

 

  • Benieuwd naar de succesvolle resultaten binnen het Interreg project I-QUA? Neem dan zeker deel aan het slotevent dat op 7 december te Veghel (Nederland) plaatsvindt.
    Klik hier voor info en inschrijven