Het droge voorjaar is misschien een voorbode voor een nog drogere zomer. Tijd om nog eens de WaterRadar onder de aandacht te brengen! De WaterRadar visualiseert locaties in Vlaanderen waar water ad hoc kan worden opgehaald door landbouwers voor de irrigatie van hun gewassen. De tool vormt een startpunt om na te denken over een duurzame wateruitwisseling tussen een wateraanbieder enerzijds en watergebruikers anderzijds bijvoorbeeld via een persleiding.

Enkel bedrijven die beschikken over een geldige grondstofverklaring van OVAM kunnen gezuiverd afvalwater aanbieden. Er zijn momenteel 25 dergelijke locaties in Vlaanderen (in het groen gekleurd op de WaterRadar).

Waterradar
De Waterradar

 

pidpaHieronder vallen ook 5 drinkwaterproductiecentra van Pidpa (Balen, Essen, Grobbendonk, Herentals en Westerlo). Pidpa biedt voortaan het spoelwater van hun waterzuiveringsinstallaties gratis aan zolang de voorraad strekt. Geïnteresseerde landbouwers moeten een aanvraag indienen en kunnen na reservatie het water komen afhalen. Meer vind je hier.

FeviaVoedingsbedrijven die graag hun steentje bijdragen maar nog geen grondstofverklaring hebben, kunnen gebruik maken van de generieke grondstofverklaring van Fevia. Die doorloopt momenteel opnieuw het goedkeuringsproces, maar wie geïnteresseerd is om hiervan gebruik te maken kan alvast contact opnemen met lds@fevia.be.

AquafinHelaas is ad hoc waterophaling bij een waterzuiveringsstation van Aquafin niet meer mogelijk vanaf 10 juni 2022. Experten oordelen dat mogelijks milieurisico’s kunnen optreden bij het gebruiken van dit gezuiverd water voor landbouwirrigatie, openbaar groen en sportterreinen. Aquafin werkt samen met de Vlaamse overheid volop aan onderzoek om de risico's en de mogelijkheden voor gebruik van gezuiverd afvalwater beter in kaart te brengen. Voor proefprojecten blijft onderzoek naar irrigatietoepassingen wel mogelijk. Meer info over deze beslissing vind je hier.


Lees het laatste nieuws over IRRIGATIE 2.0
Watertoelating voor irrigatie_Ardo

Binnenkort watertoelating verplicht om gezuiverd afvalwater te hergebruiken voor irrigatie

5 juli 2023
Lees het volledige artikel

watertools handen

Ga aan de slag met de waaier aan watertools

28 maart 2023
Lees het volledige artikel

12 sep 2022
11:30h - 16:00h

Studienamiddag slimmer irrigeren

Ieperseweg 87, Rumbeke-Beitem

Bufferbekken Poperinge.

Dagelijks aanschuiven bij nieuw bufferbekken in Poperinge

7 september 2022
Lees het volledige artikel

Waterradar

Hoe gebruik je als landbouwer en bedrijf de WaterRadar?

29 juni 2021
Lees het volledige artikel

Waterradar

WaterRadar verbindt watervraag en -aanbod voor landbouw

22 maart 2021
Lees het volledige artikel

Gewassen

Geleidbaarheid blijkt struikelblok bij irrigatie

4 januari 2021
Lees het volledige artikel

irrigatie_afvalwater

Voedingsbedrijven, help de landbouw aan water!

4 mei 2020
Lees het volledige artikel

spinazie_irrigatie

Gewassen irrigeren met gezuiverd afvalwater

11 maart 2020
Lees het volledige artikel