In juli lanceerde Europees project STARTS 4 WATER oproepen voor kunstenaars om te werken rond 1) Waterkapitalisme en 2) Farmaceutische watervervuiling. Nu zijn de twee kunstenaars bekend die de residentie een halfjaar zullen lopen. Vlakwa zetelde mee in de jury, bestaande uit de Local Expert Group die de residentie mee zal voeden.

Lees hier meer over het wat en waarom van de thematische oproepen van S+T+ARTS4Water, een project getrokken door GLUON en LUCA School of Arts.

Waterkapitalisme

Hoeveel waarde hechten wij aan een wandeling langs de rivier, een eventuele duik in het schone water of de mogelijkheid om een actieve rol te spelen bij het behoud van de biodiversiteit?

De kosten-batenrekening van veel waterprojecten in enge zin vaak negatief. dat komt omdat de klassieke economische denkkaders de totaal opgetelde meerwaarde, voor bedrijf, omgeving, maatschappij niet kunnen bevatten. Hoe kunnen we de verschillende waarden die meestromen met water zichtbaar maken en laten meetellen in het beslissingsproces?

En de winnaar is…

Londense kunstenares Anna Ridler. Ze onderzoekt en verbeeldt kennissystemen en hoe technologie gebouwd wordt om de wereld te kunnen begrijpen. Ze is gefascineerd door meten en kwantificeren en hoe die systemen zich verhouden tot de natuur. Haar creatieproces vertrekt vaak vanuit datasets of andere informatieverzamelingen. Ze duikt in de gegevens om te ontdekken hoe ze zijn samengesteld om onze samenleving en de wereld beter te vatten.

Anna Ridler

 “I’m really looking forward to this residency and exploring my ongoing interest in economic systems and how they interact with the natural world through looking at how water is managed in the Flanders area. I hope to create a new online and offline work that responds to the current situation and uses industry technology needed for aquatic management as tools and processes.” Anna Ridler 
 

Farmaceutische vervuiling

Elk jaar worden in België ongeveer 1 500 ton aan actieve farmaceutische ingrediënten afgeleverd waarvan de residuen in onze waterketens terechtkomen en hun sporen nalaten in onze oceanen, rivieren en meren en al hun levende organismen. Hoe kunnen we dit systeem omkeren en een holistische benadering ontwikkelen die niet alleen zorg draagt voor de mens, maar ook voor het aquatische ecosysteem als geheel?

En de winnaar is…

Onderzoekskunstenaar Haseeb Ahmed. Hij is Amerikaan thuis in Brussel en creëert voorwerpen, locatiegebonden installaties, films en tekst. Hij is het gewoon om in interactie te treden en verwerkt vaak methodes uit de exacte wetenschappen in zijn kunst. De laatste 10 jaar heeft hij zijn repertoire gebouwd rond de vloeiende dynamieken van wind en water.

Haseeb Ahmed

“There is a poetry in the modern paradox that pharmaceuticals save lives but are too small to filter in conventional treatment plants, potentially harming the environment. This is especially true in Flanders, a leader in pharmaceuticals whose landscape is defined by extensive waterways. Over the course of my residency I will work with regional experts to create an artwork that brings together the scale of the body and landscape making this connection tangible for viewers and the process too will be made public.” Haseeb Ahmed 

 

De residenties worden ondersteund door o.a. Farys, De Watergroep, Antea Group, Vlakwa, VITO, North Sea Port, Smappee, Snowball, Timelab, Pollet Water Group, Pharma.be, Inopsys, Surplace and Capture-UGhent. 

Een selectie van de resultaten van de residentie zal te zien zijn in Bozar - Paleis voor Schone Kunsten (Brussel) als STARTS-partner, tijdens de STARTS4Water tentoonstelling in het najaar van 2022.

S+T+ARTS4Water Open Call logobalk