Lekken in het leidingnet

Een ongelofelijke hoeveelheid hoogkwalitatief drinkwater gaat zomaar verloren: het dringt in de bodem door lekken in het leidingnet. En dat terwijl Vlaanderen hamert op water besparen, door de scherpe droogteperiodes de afgelopen jaren. DALI heeft als doel waterverspilling verminderen en komt zo tegemoet aan de doelstellingen van de Vlaamse Blue Deal. 

Het monitoringssysteem

Vigotec en Fluves ontwikkelden met steun van VLAIO het DALI-monitoringssysteem. DALI maakt gebruik van Distributed Acoustic Sensing (DAS), waarbij een glasvezelkabel het geluid in de pijpleiding registreert en de beheerder onmiddellijk verwittigt wanneer het een lek “hoort”. De beheerder kan zo sneller tussenbeide komen.

Het systeem kan 24/7 lekken en intrusies detecteren en lokaliseren met een nauwkeurigheid van 10 meter. Het systeem werd ontwikkeld om het drinkwatertransportnet van FARYS efficiënter te beheren, maar biedt ook toepassingen voor andere nutsleidingen en industriële leidingnetwerken. 

Voordelen

  • Nauwkeurige en permanente monitoring dankzij glasvezel
  • Minder schade en verlies van non-revenue water
  • Geen graafwerken; het systeem wordt ingebouwd in bestaande leidingen
  • Efficiënter en duurzamer leidingenbeheer
  • Bruikbaar in nutsleidingen en industriële leidingnetwerken

Vlakwa's bijdrage

DALI is een Vlakwa Open Call 2020 project. Via deze oproep voor demonstratie- en disseminatieprojecten biedt het Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa/VITO) (financiële) ondersteuning aan technologieaanbieders. Zij kunnen hun innovatieve technologie, product of concept bij een eindgebruiker uittesten gedurende één jaar. 

Binnen het Vlakwa-projectkader ligt de focus hier vooral op de installatie van dit systeem op leidingen onder druk (Hot tapping, tot 8 bar) uit allerhande materiaaltypes.

Partners

  • Vigotec NV
  • Farys
  • Fluves
  • Vives

Lees het laatste nieuws over DALI - Vlakwa Open Call 2020

tubes proefopstelling

Nederlandse TUBES geopend voor innovatietesten op drinkwaternet

3 mei 2023
Lees het volledige artikel

Vlakwa open call

Nieuwe Vlakwa Open Call projecten van start

6 januari 2021
Lees het volledige artikel

19 jan 2021
13:00h - 14:00h

Glasvezel als revolutionair instrument tegen lekken

Meer weten over dit project?