Wil je graag eens waterhergebruik van dichtbij zien? Op 12 september kan het in de Westhoek!

Natuurcamping 't hof Bellewaerde zet in op waterhergebruik door...

  • Afvalwater op te werken tot toiletspoelwater
  • Vijverwater op te werken tot drinkwater


12 september is het Open Monumentendag en heb je de kans om het waterverhaal van de kampeersite te ontdekken in een geleid bezoek: rondleidingen om 11.30, 13u30, 14u30 en 15u30. Inschrijven is verplicht.

't Hof Bellewaerde: rondleidingen en demonstraties

Natuurcamping op gerenoveerde archeologische site

In april 2021 werd Natuurcamping 't hof Bellewaerde volledig gerenoveerd tot een aangename verblijfplaats. Op het domein met hoeve, gelegen op een archeologische site van WO I, is er plaats voor campers, caravans en tenten. In een volgende fase wordt een hostel ondergebracht in een oude schuur.

Lokaal de waterkringlopen sluiten

Omwille van een sterk rurale ligging is er geen mogelijkheid tot aansluiting op de riolering en het drinkwaternet. Vanuit de duurzaamheidsvisie willen we van een nood een deugd maken en niet alleen het afvalwater zuiveren, maar ook maximaal inzetten op lokaal waterhergebruik.

Het afvalwater wordt gescheiden (zwart en grijs water apart) ingezameld en vervolgens via een innovatieve 'Phytoparking' gezuiverd en ingezet als toiletspoelwater.

Ook het drinkwater wordt op de locatie zelf geproduceerd uit regenwater. Indien de camping tijdens een warme zomer op volle capaciteit draait, kan de hoeveelheid regenwater ontoereikend zijn. Daarom wordt er onderzocht of er ook gezuiverd grijs water kan opgewaardeerd worden tot drinkwater. Dit wordt de volgende 4 jaar gemonitord door de Universiteit van Gent. De ecologische en archeologische impact van deze camping op haar omgeving is dus minimaal.

Het bezoek aan de site wordt georganiseerd door 't Hof Bellewaerde, Vlakwa, De Watergroep, Rietland en Universiteit Gent.

Andere interessante evenementen

8 sep 2022
10:00h - 12:00h

Webinar alternatieve methodes voor fosforverwijdering

11 - 15 sep 2022

IWA World Water Congress & Exhibition

20 okt 2022

Aquarama Trade Fair 2022

Brabanthal Leuven, Haasrode