In het Europees S+T+ARTS4Water project hebben het afgelopen jaar verschillende Vlaamse industriƫle en publieke spelers samengewerkt met kunstenaars om een van de dringendste uitdagingen van onze tijd aan te pakken: duurzaam water. Op het openingsweekend van 21 oktober wordt het resultaat van dit artistiek proces voor de eerste keer tentoongesteld.

Tentoonstelling Faces of Water - breaking through the surface

Van 21 oktober tot 4 december in het Paleis voor Schone Kunsten - Bozar in Brussel.

Met de tentoonstelling Faces of Water zoomt Bozar in op recent onderzoek en artistieke creaties van vier kunstenaars: Theresa Schubert, Joshua G. Stein, Haseeb Ahmed en Anna Ridler. Het viertal ging samenwerken met lokale wetenschappers, ingenieurs en industriƫle partners. In een residentie onderzochten ze regiospecifieke wateruitdagingen, waar met behulp van onder meer datasets, AI en een 3D-kleiprinter een aantal kunstwerken op de grens tussen kunst, technologie en wetenschap uit voortvloeiden. Laat je verwonderen, sta stil, bevraag en reflecteer over de vele gezichten van water.

De residenties in Vlaanderen

Haseeb Ahmed werkte samen met onder meer Pollet Water Group, Pharma.be, Inopsys, Vlakwa, VITO, Surplace and Capture-UGent met als vertrekbasis de paradox verbonden aan farmaceutische stoffen. Want farmaceutische stoffen bieden een antwoord op ons verlangen om gezond te zijn, terwijl ze tegelijkertijd een negatieve impact kunnen hebben op de gezondheid van onze leefomgeving.

Anna Riddler werkte samen met onder meer Farys, De Watergroep, Antea Group, North Sea Port, Smappee, Snowball, Timelab, Vlakwa and VITO. Het vertrekpunt: hoe kunnen we naast de gebruikswaarde ook de humanistische, morele, emotionele, esthetische en ethische waarden van water belichten en waarderen?

Praktisch

Meer info over de tentoonstelling.

Contactpersonen:

  • Emma Dumartheray: voor bijkomende info over de tentoonstelling en de organisatie van geleide rondleidingen (emma.dumartheray@bozar.be)
  • Gaspard Noesen: mocht je organisatie in de marge van deze tentoonstelling een side-event willen organiseren (gaspard.noesen@bozar.be)

Lees het laatste nieuws over deze projecten
STARTS4WATER

Kunst vertelt het waterverhaal met S+T+ARTS

9 november 2022
Lees het volledige artikel

Anna Ridler

Winnende waterkunstenaars bekend S+T+ARTS4Water

6 oktober 2021
Lees het volledige artikel

Andere interessante evenementen

12 mrt 2024

EU-waterconferentie in Leuven

Irish College Leuven, Leuven
17 mrt 2024

Open Technologie- en Innovatiedag

22 mrt 2024
13:30h - 17:30h

Kick-off event van het Move-it-lab

HOGENT, campus Schoonmeersen, Gent