Hoe kun je gezuiverd afvalwater inzetten als natuurlijke koeling van gebouwen in stedelijke omgeving? Het team van H2pOwer neemt je graag mee in de finale conclusies van het project.
Afgelopen zomers werden we meer dan eens geconfronteerd met klimaatgrillen. Enerzijds kreunt Vlaanderen onder hitte, anderzijds worden we overspoeld door wateroverlast. Hoe kunnen we ons beter wapenen tegen hitte-eilanden en watertekorten, maar even goed tegen wateroverlast?
Water is meer dan ooit een brandend actueel thema bij circulair bouwen, naast energie en materialen. Als antwoord op die duurzaamheidsuitdagingen heeft het projectteam van H2pOwer een innovatief water- en energieconcept uitgetest bij een kantoorgebouw.
Een oeverplantendak zorgt voor extra verkoeling tegenover gangbare groendaken. Maar om het dak functioneel te maken is water nodig, wat net minder beschikbaar is tijdens warme zomers waarin de verfrissing van het oeverplantendak welkom is. Daarom zuivert een Phytoparking het afvalwater van het gebouw om het oeverplantendak te bevloeien. Het plantendak zorgt ook voor bijkomende zuivering om het water te hergebruiken als toiletspoelwater.
Programma
- Concept circulair watergebruik H2pOwer
Rietland - Resultaten en conclusies
- Conclusies waterkwaliteit en waterbalans KEUZEMATRIX
UGent
- Conclusies energie KEUZEMATRIX
VITO - Leerlessen aanleg en onderhoud oeverplantendak
IBIC - Het wetgevend kader
Vlakwa - Circulaire bouweconomie
VMM - Slotsamenvatting
Argex, Rietland en Vlakwa - Vragen en antwoorden