Programma

12.00 u:

  • Ontvangst met broodjeslunch
  • Waterbeurs: Voor de waterbeurs nodigen we verschillende bedrijven uit die samen met vele andere bedrijven onze projecten mee financieren en bovendien wateroplossingen aanbieden binnen land- en tuinbouw.
13.00 u: Verwelkoming 

13.15 u: Keuzeprogramma: bij inschrijving kies je 2 keuzesessies en 1 reservekeuze. We zullen er bij het plannen naar streven om je twee voorkeursessies te laten volgen.

 

16.00 u:

  • Afsluitende drink
  • Waterbeurs
 

Toelichting keuzeprogramma

  1. Kunnen nitraatfilters helpen om MAP meetpunten groen te kleuren? - Dominique Huits, Inagro
    Met z’n allen bemesten volgens het 4J-principe, zelfs dit biedt geen garantie dat het MAP meetpunt groen kleurt. Houtsnipperfilters en constructed wetlands bieden misschien een deel van de oplossing. Hoe ze er uit zien, dat bekijken we ter plaatse. We leggen je ook uit hoe ze werken en wat de mogelijkheden zijn. En we gaan graag met jou in interactie om te polsen of dergelijke systemen voor jou een deel van de oplossing kunnen zijn.
    (Voorzie aangepast schoeisel wanneer je aan deze sessie deelneemt)
  2. Houden bodembewerkingen vocht in de grond? Welke kansen biedt het gebruik van bodemvochtsensoren en wat zijn de aandachtspunten bij het beregenen? - Bert Everaert, Tim De Cuypere, Inagro & Stefanie Delbeke, Boerenbond
    Binnen deze workshop gaan we na welke impact verschillende voorjaarsbewerkingen kunnen hebben op de bodemvochtbeschikbaarheid later tijdens het groeiseizoen. Daarnaast wordt toegelicht hoe sensoren het bodemvochtverloop in kaart kunnen brengen en hoe je er in de praktijk mee aan de slag kan gaan. Tot slot komen enkele aandachtspunten en actualiteiten rond beregenen aan bod.
  3. Welk water drinken mijn dieren echt? - An Cools & Michèle Beelen, Inagro 
    Drinkwaterkwaliteit is cruciaal als we goede resultaten willen behalen in de stal, maar wat is eigenlijk de kwaliteit van het drinkwater in de stal? In deze sessie demonstreren we hoe en waar je best een waterstaal neemt. Daarnaast tonen we de effecten van biofilm op de kwaliteit van het drinkwater van je dieren. Hoe je kan nagaan of er biofilm aanwezig is en hoe je het probleem eventueel kan aanpakken komt uitgebreid aan bod.
  4. Al die cijfers… hoe interpreteer ik een wateranalyse? - An Cools & Michèle Beelen, Inagro
    Een wateranalyse kan je heel wat nuttige info geven, maar vaak is het onduidelijk wat al die resultaten nu juist betekenen. Hoe interpreteer je zo’n analyseresultaat en waar vind je de correcte referentiewaarden, zeker als je weet dat de vereiste kwaliteit anders is per toepassing? We demonstreren hoe je een analyseresultaat zelf kan beoordelen en welke hulpmiddelen je hiervoor kan gebruiken.
  5. Wateropslag op en rond het bedrijf - Kathleen Storme en Dries Mergaert, Inagro & Fien Vandekerchove, Boerenbond
    Het inzetten op waterbuffering en -infiltratie, zowel op bedrijfsniveau als collectief, is een cruciale maatregel om voldoende water te voorzien voor jouw bedrijf. Voor de aanleg van een open put of foliebassin botst de land- en tuinbouwsector op sectorale regelgeving (erfgoed, landschap, grondverzet, omgevingsvergunning, …) die de vergunningsverlening bemoeilijkt. Daarnaast kunnen er ook verplichtingen worden opgelegd rond infiltreren, bufferen en vertraagd afvoeren van water. We geven de belangrijkste zaken mee die hierrond werden uitgewerkt binnen het demonstratieproject GlaWInO. Afhankelijk van de toepassing, wil je het water zo kwalitatief mogelijk houden. We geven toelichting over type afdekmaterialen en tonen deze ter plaatse.
    In deze sessie geven we mee waar de vergunningsverlener rekening mee moet houden en hoe we dit in de praktijk kunnen toepassen.

Andere interessante evenementen

10 dec 2024
09:00h - 10:00h

Webinar OO&I platform

12 dec 2024
09:00h - 10:30h

H2pOwer slotwebinar

4 feb 2025
10:00h - 17:00h

Symposium Ecosysteemdiensten