Droogte wordt in de nabije toekomst een van de grootste uitdagingen voor ondernemers. Niet voor niets heeft de Vlaamse overheid de Blue Deal uitgewerkt, met als doel stimulansen te lanceren voor duurzaam watergebruik. Kom op 09 september alles te weten over circulair watergebruik tijdens ons bedrijfsbezoek bij Nelissen Steenfabrieken.
Programma
Onderwerpen
Bezinkingsbekken - Opvang hemelwater - Flocculation
Timetable
15u: Bedrijfscase van Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa) + aanvullende info door Dirk Halet (strategisch coördinator bij Vlakwa)
16u: Bedrijfsbezoek Nelissen Steenfabrieken
18u: Receptie met hapjes
Bedrijfsbezoek
Nelissen Steenfabrieken, fabrikant van gevelstenen en gevelisolatiesystemen, is een gevestigde waarde in Limburg. De rijke geschiedenis van dit bedrijf begon bijna 100 jaar geleden, toen Nelissen zich als lokaal familiebedrijf op de binnenlandse markt profileerde. Vandaag de dag heeft het bedrijf zich ontpopt tot een grote speler op de internationale markt met een omzet van 185 miljoen stenen.
Water is essentieel in het productieproces van bakstenen. Dit kostbare bestanddeel is nodig om:
- De grondstof plastisch te maken om zo zijn definitieve vorm als handvorm gevelsteen te kunnen geven.
- Het reinigen van de mallen.
- Het in suspensie brengen van kleurstoffen om stofoverlast te vermijden.
- Het ontstoffen van de fabriek, waarbij gebruik wordt gemaakt van een natwassing principe van het afgezogen stof
Het vochtig houden van de kleivoorraden en terreinen om stofemissie naar de omgeving te minimaliseren.
Het proceswater wordt via een reeks bezinkingsbekken terug in het systeem gebracht. De tekorten worden aangevuld met hemelwater die voor 100% wordt opgevangen op onze terreinen, via wadi’s en ondergrondse leidingsystemen. De flocculanten die gebruikt worden om het water te zuiveren bestaan uit natuurzouten, waardoor de schade aan het milieu wordt uitgesloten. Verder wordt het hemelwater gebruikt om de grondstof plastisch te maken en voor de beperking van stofemissie.
LAB: Duurzaam Waterbeheer
Deze sessie is onderdeel van het traject 'LAB: Duurzaam Waterbeheer'. In dit LAB brengen we deze kennis omtrent duurzaam waterbeheer samen. Ervaar wat mogelijk is aan de hand van echte bedrijfscases en laat je door experts wegwijs maken in dit complexe kluwen van maatregelen en subsidies.