Droogte wordt in de nabije toekomst een van de grootste uitdagingen voor ondernemers. Niet voor niets heeft de Vlaamse overheid de Blue Deal uitgewerkt, met als doel stimulansen te lanceren voor duurzaam watergebruik. Tijdens maar liefst twee bedrijfsbezoeken leren we over waterzuivering. Kruis dus zeker 23 september aan in je agenda! 

Programma

Onderwerpen
waterzuivering - biomethanisatie - irrigatieproject

Timetable
13u: Vertrek met bus richting Ardo (presentatie door Vlakwa tijdens de rit)  
15u: Bedrijfsbezoek Ardo
16u: Vertrek met bus richting Omegabaars (presentatie door Vlakwa tijdens rit) 
16u30: Bedrijfsbezoek Omegabaars
18u: Netwerkdiner 

Presentaties tijdens de ritten worden gegeven door Charlotte Boeckaert. Charlotte is als waterinnovator bij het Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa) betrokken bij de projecten van Ardo en Omegabaars.

Bedrijfsbezoek (Ardo + Omegabaars)
Ardo is een producent van vriesverse groenten, kruiden en fruit met hoofdkantoor in Ardooie in West-Vlaanderen. Het bedrijf heeft verschillende productie-, verpakkings- en distributiesites verspreid over de meest vruchtbare teeltregio's in Europa. Jaarlijks produceren zij zo’n 940.000 ton, die wereldwijd geëxporteerd wordt naar meer dan 100 landen.

Ardo springt zo zuinig mogelijk om met natuurlijke hulpbronnen en tracht het afval te valoriseren. Zo worden de groenteresten die vrijkomen tijdens het productieproces  verwerkt in een eigen biomethanisatie. Daarnaast wordt het water sinds kort, met de aanleg van het irrigatienetwerk, 3 keer gebruikt. Voor de zuivering van het water hebben zij een eigen waterzuivering. Hier combineren ze anaerobe zuivering, met vorming van biogas, en aerobe zuivering om het water te reinigen. Dit gezuiverd water wordt gebruikt in de fabriek voor de eerste wassing van de verse groenten. Indien het water niet meer kan gebruikt worden, dan wordt dit gestockeerd in een groot bufferbekken, om dan later te gebruiken als irrigatiewater.

Omegabaars: De duurzaamste vis ter wereld wordt sinds 2015 gekweekt in viskwekerij Aqua4C in Kruishoutem. De Omegabaars leeft van een 100% plantaardig dieet, er komt dus geen vismeel of visolie aan te pas. Je leest het goed: de vis van morgen is een vegetariër.
 
Niet enkel de vis is duurzaam; ook de kwekerij is dat. Dankzij een circulair systeem in samenwerking met de naastgelegen tomatenkwekerij wordt er geen water verspild. Hoe dat werkt? De tomatenserres vangen het regenwater op waarmee de bassins van de Omegabaars worden gevuld én produceren de warmte om de aquariums te verwarmen. Het visvoer is zoals gezegd 100% plantaardig en bestaat vooral uit lokale granen en zaden. Het afvalwater wordt gezuiverd in rietvelden. De mest van de Omegabaars gaat naar akkers en biogasinstallaties. Het overtollige water wordt dan weer gebruikt om de tomatenplanten te bemesten.

LAB: Duurzaam Waterbeheer

Deze sessie is onderdeel van het traject 'LAB: Duurzaam Waterbeheer'. In dit LAB brengen we deze kennis omtrent duurzaam waterbeheer samen. Ervaar wat mogelijk is aan de hand van echte bedrijfscases en laat je door experts wegwijs maken in dit complexe kluwen van maatregelen en subsidies.

Naar het traject met alle sessies

Andere interessante evenementen

10 dec 2024
09:00h - 10:00h

Webinar OO&I platform

12 dec 2024
09:00h - 10:30h

H2pOwer slotwebinar

4 feb 2025
10:00h - 17:00h

Symposium Ecosysteemdiensten