Elk bedrijf dat inzet op waterhergebruik botst erop: de concentraatstroom die ontstaat na bijvoorbeeld ultrafiltratie of omgekeerde osmose. De mate van waterhergebruik wordt grotendeels bepaald door die stroom, want idealiter produceer je een concentraatstroom die nog kan worden geloosd binnen de contouren van de lozingsvergunning. Spijtig genoeg kiezen bedrijven soms om niet in te zetten op waterhergebruik omdat ze geen uitweg zien voor die concentraatstroom. Hoog tijd dus om daar verandering in te brengen en te speuren naar behandelingsstrategieën die (i) de water recovery van membraanfiltratie verhogen en (ii) zorgen dat storende stoffen uit de concentraatstroom worden verwijderd zodat die stroom nog kan worden geloosd. 

Webinar

Op 25 oktober 2024 (13.30 tot 15.30 uur) organiseert het CIW Platform Circulair water / Werkagenda Waterkringlopen samen met Universiteit Gent, VITO en Flanders’ FOOD een webinar over de behandeling van concentraatstromen. Er zijn dan ook nog heel wat vragen, zoals:

  • Welke impact heeft waterhergebruik op mijn lozingsvergunning?
  • Kan ik een concentraatstroom verder behandelen of valoriseren?
  • Welke technieken zijn er beschikbaar, wat is hun kostprijs en hun milieu-impact? 

Om op bovenstaande vragen een antwoord te bieden, sleutelen een aantal partners aan een COOCK+ project. De bedoeling is om collectief na te gaan hoe we concentraten kunnen behandelen en actief kennis te ontsluiten naar de deelnemers van het project. 

Als opstap nodigen we je graag uit voor een inspirerend webinar waarin we de concentraatproblematiek bespreken, mogelijke behandelingsstrategieën aanreiken en het COOCK+ projectidee voorstellen. 
 

Wat staat er op het programma?

  • Uitdagingen en kansen rond waterhergebruik en concentraatstromen 
    Tania Verhoeve en Liesje De Schamphelaire (CIW Platform Circulair water/ Werkagenda Waterkringlopen)
  • Een algemene strategie voor concentraatbehandeling
    Emile Cornelissen (Universiteit Gent) 
  • Overzicht van en inzichten uit concentraatmanagementonderzoek in Nederland
    Luuk De Waal (KWR)
  • Bedrijfscase: concentreren en kristalliseren van industriële concentraten door middel van de Dyvar® toepassing bij zuivelbedrijf Lactoprot: van kostenpost naar opbrengsten
    Reimond Olthof (Salttech)
  • Toelichting COOCK+ project: doel, aanpak en oproep tot deelname
    Ruth Verstraete (Flanders’ FOOD)
     

Praktisch

Deelname aan het webinar is gratis. Schrijf je in via onderstaande link. Je ontvangt de eigenlijke deelnamelink enkele dagen voor het webinar. Het webinar start om 13.30 u. en duurt maximaal tot 15.30 u. 

Schrijf hier in
 

Context

Dit webinar wordt georganiseerd in het kader van het Platform Circulair Water binnen de CIW (Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid), dat tevens fungeert als Werkagenda Waterkringlopen binnen Vlaanderen Circulair. Het platform/de werkagenda is een publiek-private samenwerking, die heel wat partners bijeenbrengt rond circulair water en getrokken wordt vanuit VMM en de Vlaamse Ondernemers.
 

Partners