De druk op de waterbeschikbaarheid neemt toe en we worden ons steeds bewuster van de menselijke impact op het milieu. We kunnen er dan ook niet meer om heen: duurzaam waterbeheer staat hoog op de agenda en we moeten ons wapenen om de uitdagingen van wateroverlast én droogte te kunnen aangaan. We stelden een leidraad op voor bedrijven zodat ze hierin een voortrekkersrol kunnen opnemen door te streven naar waterneutraliteit. Maar wat is dat nu precies?
We spreken over waterneutraliteit wanneer de netto impact van bedrijfsactiviteiten op de beschikbaarheid en de kwaliteit van water op nul staat. Met andere woorden: een situatie waarbij watervraag en -aanbod in evenwicht zijn. Voor zowel individuele bedrijven als bedrijventerreinen zijn aanzienlijke economische, ecologische en sociale voordelen te halen wanneer ze inzetten op waterneutraliteit: een hogere kostenefficiëntie, een gedetailleerder risicobeheer, een betere concurrentiepositie en veerkracht, of verzekerde operationele continuïteit.
Bovendien kunnen collectieve inspanningen rond waterneutraliteit op bedrijventerreinen de aantrekkelijkheid en de duurzaamheid van de hele locatie stimuleren. En dat draagt dan weer bij aan een positief imago waardoor werkkrachten aangetrokken worden (cf. war on talent) en de relatie met de gemeenschap verbetert.
Om bedrijven te ondersteunen op hun weg naar waterneutraliteit werkten we een leidraad uit. Die is bedoeld om (lokale) overheden, bedrijventerreinbeheerders, bedrijventerreinverenigingen en andere stakeholders te helpen bij het begrijpen, plannen en implementeren van maatregelen om waterneutraliteit op een bestaand bedrijventerrein (greyfield) te bereiken. Die uitgebreide handleiding behandelt alle essentiële stappen van analyse tot uitvoering en voortdurende verbetering, en biedt praktische richtlijnen en voorbeelden richting waterneutraliteit.
Deze leidraad past ook helemaal in het kompas van Oona, de dynamische leeragenda voor een waterbewuste economie. Die wateragenda stelt immers een aantal oplossingsrichtingen voor om het watervraagstuk te beantwoorden, en een daarvan luidt als volgt: “Waterneutraliteit is (minstens) bereikt”. Deze leidraad is dan ook een handvat om hierrond proactief actie te ondernemen door te streven naar waterneutraliteit op een bestaand bedrijventerrein.
Heel concreet werd deze leidraad ontwikkeld binnen het traject ‘Bedrijventerreinen van de toekomst’ van de POM West-Vlaanderen. Het document werd gelanceerd midden juni tijdens een inspirerende showcase rond water in Bluebridge, Oostende. Het was een geslaagd event van de POM, waar kennis en inspiratie voor duurzaam waterbeheer op bedrijventerreinen werd gedeeld. Spreekt voor zich dat deze leidraad daar niet kon ontbreken!
Benieuwd naar hoe je zelf aan de slag kan?
Download de leidraad via deze pagina.