Water Vision @ festivals (WAVE) is een project dat een voorbeeld wil stellen op vlak van duurzaam watergebruik tijdens festivals. Festival Dranouter, dat al meerdere jaren inspanningen doet om de milieu-impact van het feestgedruis te beperken, pakt dit jaar uit met een aantal opvallende initiatieven, waaronder ook waterzuivering en -hergebruik als drinkwater. Op de frisdrankenkaart van Dranouter vinden we zelfs een ‘glaasje pipi’…

Dranouter leidt de weg naar duurzaam watergebruik op zomerfestivals

Gedurende het festivalseizoen worden er elk weekend meerdere festivals en evenementen georganiseerd. Op deze festivals en evenementen zorgen duizenden festivalgangers en personeel voor heel wat verbruik van drinkwater via PET-flessen en productie van afvalwater door bijvoorbeeld toiletvoorzieningen, eettentjes, douche-faciliteiten, …etc. Dat kan beter en vooral… duurzamer.

Water- en energiebesparing

Dat weet men ook bij Festival Dranouter: alle duurzame initiatieven worden er gegroepeerd in een ecologisch dorp dat ingericht zal worden voor het publiek tijdens de edities van 2018 en 2019. Daar zullen een aantal optimalisaties gedemonstreerd worden met als doel ervaringen op te doen om uiteindelijk water, energie en materialen te besparen en te recycleren.

Daarvoor sloegen Dranouter Festival, Universiteit Gent, BOSAQ, Tuincreatie Wouter Igodt en Vlakwa de handen in elkaar en creëerden het gezamenlijk project WAVE.

Pionierswerk

Naast concrete realisaties op vlak van duurzaam watergebruik organiseerde het projectconsortium ook een verkennende enquête bij festivalorganisaties. Daaruit blijkt dat ruim 70% van de Vlaamse festivals geen zicht heeft op hun waterverbruik en dat liefst 80% geen zicht heeft op mogelijke waterbesparingsmogelijkheden. Deze resultaten bewijzen de nood aan een project als WAVE en het belang van de voortrekkers in de festivalwereld (Dranouter, Ieperfest, Paradise City, Tomorrowland).

De focus van het WAVE project ligt zowel op water- als energiebesparing door te recycleren en een hogere efficiëntie.

Regenwater naar drinkwater

BOSAQ, een Gentse startup die oplossingen ontwikkelt voor duurzame watervoorziening, plaatst op het festival een installatie die werkt op zonne-energie en die regenwater omzet in drinkbaar water. BOSAQ voert tevens water– en energiescans uit, vooral op grotere festivals. Naast de waterscan zal de volledige inzet van water– en energiemeters tijdens het festival door BOSAQ gerealiseerd worden.

Ecoz Mobile

Tuincreatie Wouter Igodt zal mee instaan voor het opstellen van het ecodorp en de operationele opvolging ter plaatse. Dankzij meer dan 15 jaar ervaring met waterzuiverings-systemen zal de kennis en ervaring van deze onderneming een nuttige ondersteunende rol op zich nemen. Ook zal Tuincreatie Wouter Igodt zijn mobiele waterzuivering ‘Ecoz mobile’ plaatsen die het afwaswater zal zuiveren voor hergebruik in de toiletten van het festival. Dat laatste gebeurt in het kader van een ander project dat focust op waterzuivering in buitengebied: I-QUA.

Dranouter leidt de weg naar duurzaam watergebruik op zomerfestivals

Glaasje pipi

UGent zal tijdens Dranouter met behulp van het SATURN concept urine omzetten in drinkbaar water en er tegelijk de nuttige meststoffen recupereren. Dat drinkbaar water uit urine zal te koop aangeboden worden onder het concept ‘glaasje pipi’. 

UGent trakteert de aanwezigen op een glaasje tot drinkwater gezuiverde urine tijdens de persconferentie in Dranouter.

Dranouter leidt de weg naar duurzaam watergebruik op zomerfestivals

Verder zal UGent een theoretische studie uitvoeren met betrekking tot “duurzaam werken op de weide”. Dit zal uiteindelijk leiden tot verschillende tips and tricks voor festivals en zal mede de effectieve demonstraties binnen het WAVE project bepalen.

Vlakwa biedt tijdens de volledige duur van het project steun en zal ook bijdragen aan een brede kennisverspreiding.

Het WAVE festival wordt gerealiseerd met de steun en subsidies van Vlaanderen Circulair, het knooppunt, de inspirator en matchmaker voor circulaire economie in Vlaanderen.