Op 11 december 2019 stelde de Europese Commissie de Europese Green Deal voor – een roadmap om Europa tegen 2050 op de kaart te zetten als het allereerste klimaatneutrale continent. Dat moet Europa toelaten om niet alleen voorloper te worden inzake duurzaamheidsambities, maar tevens grote passen voorwaarts te zetten wat betreft economische ontwikkelingen en de gezondheid en levenskwaliteit van haar burgers. Een ambitie en strategie waarbinnen ook water een cruciale rol speelt.

Roadmap

Om de torenhoge ambitie om tegen 2050 volledig klimaatneutraal te zijn te halen, stelt de Europese Green Deal een reeks acties en aandachtspunten voorop. Naast het financiële plaatje en het streven naar een inclusief beleid, gaat het bovenal om een lijst nieuwe en herdachte beleidsmaatregelen, gegroepeerd onder acht centrale pijlers. Zij moeten in de loop van de komende jaren, volgens een in de Green Deal opgenomen planning, in concrete actieplannen en regelgeving vertaald worden.

Verontreiniging beëindigen

Een van de centrale pijlers in de Green Deal is het streven naar een vervuilingsvrije omgeving, met focus op zowel het tegengaan van nieuwe als het wegwerken van reeds bestaande vervuiling. Meer specifiek richt de zogeheten zero pollution ambitie zich op lucht, bodem en water. “Om de Europese burgers en ecosystemen te beschermen, moet de EU vervuiling beter monitoren, rapporteren, vermijden en remediëren”, stelt het document. “Daartoe zal de Commissie in 2021 een actieplan voor nulverontreiniging aannemen.”

De Europese Green Deal benadrukt onder meer het belang van het herstellen van de natuurlijke functies van bodem- en oppervlaktewater. “Dit is essentieel om de biodiversiteit in meren, rivieren en andere waterrijke gebieden te vrijwaren (een andere centrale pijler in het document, nvdr) en schade door overstromingen te vermijden.” De implementatie van de “van boer tot bord”-strategie (nog zo’n pijler) moet alvast vervuiling vanwege een overschot aan nutriënten beperken, en er zullen bijkomende maatregelen voorgesteld worden om ook bijzonder schadelijke verontreinigingen door microplastics en farmaceutische producten tegen te gaan.

Terugkerend thema

Goed om weten is dat water ook doorheen de andere pijlers – die zoals blijkt nauw met elkaar verweven zijn – een terugkerend thema is. Zo wordt het belang van het streven naar een circulaire economie onderstreept met de melding dat ruim 90% van de waterstress te wijten valt aan de extractie van grondstoffen en de verwerking van materialen, brandstoffen en voedsel, en wordt er specifiek gepleit voor de uitbouw van een ‘blauwe economie’. 

Meer informatie over de Europese Green Deal, inclusief de volledige tekst en de planning van de belangrijkste actiepunten, vindt u hier.

(Foto's 1 en 2 © European Union, 2019