RWZI-effluent kan een duurzaam alternatief zijn voor schaarse waterbronnen. Het gaat om een enorme hoeveelheid proper water, met een even groot potentieel. Waarom dat water geen tweede leven geven? Aquafin lanceert een final call om projecten in te dienen die het gezuiverd huishoudelijk afvalwater van de RWZI's in Ieper, Heist, Oudenaarde, Zelzate en Roeselare zinvol kunnen inzetten.

Zuiveringsinstallatie Aquafin (c) Frederik Beyens
Zuiveringsinstallatie Aquafin (c) Frederik Beyens
 

Droogteperiodes in Vlaanderen volgen elkaar snel op. Minder water gebruiken en meer hergebruiken moeten Vlaanderen veerkrachtig maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Via de Blue Deal zijn al projecten geïnitieerd waarin drink-, proces- of koelwater zal worden geproduceerd uit gezuiverd afvalwater (effluent).

Helder proces

De vraag naar effluent stijgt. Daarom stelde Aquafin een methodiek op om partijen die aan de slag willen gaan met RWZI effluent doorheen het proces te loodsen zodat ze effluent op een structurele manier kunnen afnemen.

Final call

Aquafin lanceert een final call voor het effluent van de RWZI's in Ieper, Heist, Oudenaarde, Zelzate en Roeselare.

Voor deze RWZI's is er concrete interesse en ambitie om afnamecontracten te sluiten met watervragers die een matuur project kunnen voorstellen.

Meedingen naar een afnamecontract?

Geïnteresseerde partijen hebben tot 6 november de kans om hun dossier in te dienen.

Je vindt alle informatie op deze webpagina van Aquafin