Op initiatief van minister Schauvliege sloten 9 brouwerijen begin september een Green Deal met de Vlaamse overheid. Ze engageren zich om het waterverbruik bij het brouwen van bier te verminderen tegen 2022. Op 29 november vond bij Brouwerij Huyghe in Melle een lerend netwerk plaats en verwelkomde men nog twee extra brouwerijen bij het initiatief.

Green deal brouwers: bier brouwen met minder water

'Regelluwe zone'

Om bier te brouwen heb je veel water nodig. De brouwers bekijken hoe het met minder kan. Op 6 september sloten ze daartoe een 'Green Deal Brouwers' af met Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege. "Als er drempels zijn doordat de wet niet is aangepast en een bepaald procedé niet toegepast kan worden, dan engageren wij ons om die weg te nemen", beloofde de minister. Om nieuwe technieken uit te testen, kan het nodig zijn om met een regelluwe zone te experimenteren.

Zes liter water voor één liter bier

Water is vanzelfsprekend onmisbaar voor bier. Niet alleen bestaat het voor ongeveer 95 procent uit dat hoofdingrediënt, ook het brouwproces vergt heel wat water. Denk bijvoorbeeld maar aan het reinigen van de installaties en het spoelen van gebruikte flesjes. Gemiddeld heeft men voor één liter bier te brouwen 6 liter water nodig bij de reiniging en het onderhoud van de machines. Alleen al in de bottelarij verbruikt een spoelmachine 1 liter water om een fles van 0,5 liter te reinigen.

Lerend netwerk met uitwisseling 

Om de brouwerijen te helpen acties te ondernemen werd op 29 november een lerend netwerk georganiseerd. Dit ging door bij Brouwerij Huyghe in Melle. Op het programma stonden presentaties over wateraudits, projecten en subsidies, mondelinge pitchen over praktijkcases van 10 technologieleveranciers, een technologiebeurs met 14 standhouders, netwerking en een bezoek aan Brouwerij Huyghe zelf. Met maar liefst 70 deelnemers kon dit gerichte event op een heel ruime opkomst rekenen.

Het partnerschap

De partners in de Green Deal Brouwers zijn de Vlaamse Overheid, meer bepaald VMM (Vlaamse Milieumaatschappij) en het Departement Omgeving (de milieu-administratie), Belgische Brouwers, Fevia Vlaanderen, Vlakwa (Vlaams Kenniscentrum Water) en 11 brouwerijen: AB InBev, Alken-Maes, Cornelissen, De Halve Maan, Duvel Moortgat, Haacht, Het Anker, Huyghe, Verhaeghe-Vichte, Brouwerij Trappisten Westmalle en Brouwerij Van Steenberge.

Voor meer informatie contacteer Dirk Halet.

Meer info vind je hier.