In de aanloop naar de Europese verkiezingen is dat alvast de oproep in het Manifesto van Water Europe, de stem en promotor van watergerelateerde innovatie en O&O in Europa. Die boodschap vindt ook gehoor bij het Europees Economisch en Sociaal Comité dat zich inzet voor een EU Blue Deal, en bij Ursula Von Der Leyen die van plan is een initiatief te lanceren voor een sterkere veerkracht van ons watersysteem.

Water Europe Manifesto: Making Water a Top Priority in 2024

In zijn Manifesto roept Water Europe op tot actie op Europees niveau. Water moet een topprioriteit worden voor de Europese Unie en wel om volgende redenen:

In 2019 werd 29% van het EU-grondgebied tijdens minstens één seizoen getroffen door waterschaarste (European Environment Agency). Het World Resources Institute voorspelt daarnaast een kloof van 56% tussen de watervoorziening en de vraag tegen 2030.

Die ontwikkelingen hebben niet alleen gevolgen voor ons dagelijkse watergebruik, maar ook voor alle economische sectoren. De economische impact van deze waterproblemen kan wereldwijd immers €5,2 biljoen bedragen, met directe gevolgen voor de verzekerings- en banksector.

Recent hebben de covid-pandemie en de oorlog in Oekraïne de kwetsbaarheden van de mondiale toeleveringsketens blootgelegd. Europa wil dan ook de industriële en strategische autonomie versterken door o.a. te investeren in strategische sectoren zoals waterstof, data, en halfgeleiders. Water is een van de belangrijkste hulpbronnen in deze waardeketens. Zo verbruikt elke kilogram waterstof 9 kilogram gedemineraliseerd water, verbruikt een datacenter van 1 MW elk jaar 25,5 miljoen liter water, en vereist een 30 cm wafer 8.000 liter water. We mogen ons dus terecht afvragen of het watervraagstuk hierin voldoende wordt meegenomen.

Wat is er nodig?

Via het Manifesto wordt opgeroepen om: 

  • Een ambitieuze en allesomvattende Europese Water Smart Strategy aan te nemen.
  • Strategische politieke verantwoordelijkheid neer te leggen binnen de Commissie voor de komende termijn van 2024-2029 via de benoeming van een EU-vicevoorzitter die verantwoordelijk is voor het waterbeleid.

Er zijn al enkele signalen van een stevige dynamiek om van water een topprioriteit te maken in 2024. Denk daarbij aan de lopende gesprekken binnen het Europees Economisch en Sociaal Comité, of de aankondiging van Ursula Von Der Leyen om een initiatief te lanceren ter versterking van de veerkracht van ons watersysteem. Hopelijk kunnen we hier ook onze stempel kunnen drukken met het Belgische voorzitterschap tijdens het eerste semester van 2024. De geformuleerde ambities in de septemberverklaring dragen hier alvast toe bij.

Meer informatie?