Minister van Omgeving Zuhal Demir heeft eind 2019 het startschot gegeven aan maar liefst 53 circulaire projecten. Daarvoor heeft de Vlaamse Regering 4,9 miljoen euro vrijgemaakt. Dankzij deze projecten kan praktijkervaring worden opgedaan die ondersteuning zal bieden aan het beleid, de ondernemers en de maatschappij. Van alle 188 goedgekeurde projecten sinds 2017 is slechts 6 procent gelinkt met het topic ‘Water’. De laatste Vlaanderen Circulair call heeft drie goedgekeurde waterprojecten opgeleverd.

Watercirkel Eksel

Het afvalwater van nieuw te bouwen vakantiewoningen van een vakantiepark zullen gezuiverd worden met een Phytoparking®.  Dit innovatief systeem is gebaseerd op de beluchte rietveldtechnologie dat wordt ondergebracht onder een waterdoorlaatbare parking met grasdallen. Hierdoor wordt het mogelijk om twee belangrijke functies te combineren: afvalwater zuiveren en parkeren. Het gezuiverde afvalwater zal hergebruikt worden als toiletspoelwater in de vakantiewoningen.

Betrokken partners: Rietland, Cofrax, Thomas More Kempen, Aché Ligno architecten
Ondersteunende partners: Vlario en Vlakwa
Link

Iedereen in Vlaanderen naar circulair en waterneutraal watergebruik

In dit project worden bij een aantal huishoudens testinstallaties geplaatst waarbij maximaal ingezet wordt op regenwater als waterbron en waterhergebruik. Dit systeem werd eerder geïntegreerd en uitgetest binnen de autonome bio-ecologische kaswoning van Kaseco.

Betrokken partners: KasEco+, Plant Projects
Link

Kerelsplein Circulair water

Op de site Kerelsplein in Roeselare zal een slim regenwaterbekken ingezet worden dat wateroverlast in de omgeving van de Collievijverbeek aanpakt en tegelijkertijd sport-, school- en jeugdvoorzieningen van water zal voorzien.  Het water retentiebekken zal meerdere functies combineren. Naast het vasthouden van regenwater, zal het ook de basis zijn van hergebruik en infiltratie van dat hemelwater.

Betrokken partners: Aggeres, Aquafin en Stad Roeselare
Link

Wilt u meer weten over deze en andere ‘doeners in Vlaanderen’, bezoek dan zeker de Vlaanderen Circulair website

Bekijk hier de poster die het overzicht van alle 188 gesubsidieerde projecten geeft per topic