Proeftuinen droogteRecent is de derde oproep ’Proeftuinen Droogte’ gelanceerd, die kadert binnen de Vlaamse Blue Deal. Minister van omgeving Zuhal Demir maakte hier 4 miljoen euro voor vrij. Partijen die willen inzetten op ‘water, innovatie en samenwerking’ kunnen tot zo 75% steun krijgen om hun project te realiseren. De oproep staat open tot 26 juli 2021. We zetten avast de belangrijkste zaken op een rijtje.

 

Proeftuinen Droogte oproep in een notendop

VMM lanceerde een nieuwe oproep voor innovatieve samenwerkingsverbanden tussen minstens drie private partijen, die inzetten op waterbesparing en/of circulair watergebruik.

Binnen deze oproep zijn er een aantal nieuwigheden. Wat is er nieuw?

  • Een of meerdere niet-private partners kunnen aan het samenwerkingsverband deelnemen en voor steun (max. 25% van het subsidiebedrag) in aanmerking komen  
  • Het minimum projectbedrag is verlaagd naar €50.000
  • De ambassadeurprojecten moeten uiterlijk juli 2026 afgerond zijn
  • Er is extra aandacht voor communicatie om in te zetten op maximale bekendmaking en kennisverspreiding. Die kosten kunnen nu ook onder de 20% omkaderingskosten opgenomen worden
  • Deze oproep werkt met een ‘begeleidingsfase’ en een ‘beoordelingsfase’ om de ingediende ideeën beter te doen aansluiten bij de doelstellingen van de oproep

 

Voor welke projecten?

In deze editie is er bijzondere aandacht voor de ontwikkeling van lokale circulaire waterkringlopen en voor de win-win die de projecten kunnen creëren via koppelingen met andere maatschappelijke uitdagingen.

Voorbeelden van al goedgekeurde projecten met win-winkansen zijn bijvoorbeeld het Wasco project, het project Slim water-en energienetwerk en het project Hemelwater vervangt grondwater.

Lees meer over deze en de andere 13 goedgekeurde projecten   

 

Online infomoment

Meer weten over deze oproep en de bijhorende formaliteiten en timings? Schrijf je dan zeker in voor de webinar 20 mei om 19u30.

Je kan je inschrijven door een mail te sturen naar proeftuinendroogte@vmm.be.