Flanders’ FOOD, Fevia, Universiteit Gent, KWR, VITO en Vlakwa slaan de handen in elkaar om een project op te zetten rond de behandeling van concentraatstromen.
Projectfocus
Waterhergebruik en bijhorende membraanfiltratieprocessen zoals ultrafiltratie en omgekeerde osmose gaan gepaard met de productie van een concentraatstroom die het waterhergebruikpotentieel kan beperken. Zo zou een bedrijf een hogere water recovery kunnen behalen, maar wordt dit in de praktijk niet toegepast zodat het bedrijf de concentraatstroom kan blijven lozen binnen de geldende lozingsnormen. Daarnaast zetten bedrijven soms niet in op waterhergebruik omdat de resulterende concentraatstroom de lozing van het finale bedrijfsafvalwater hypothekeert.
Aanpak
In dit COOCK+ project zetten we in op de verwijdering van chloride en fosfor uit concentraatstromen zodat meer afvalwater hergebruikt kan worden. Concreet plannen we de volgende activiteiten:
- 1 - Inzicht krijgen in de samenstelling van de concentraatstromen binnen de voedingssector en het potentieel tot waterhergebruik
We zullen de concentraatstromen analyseren uit de sectoren zuivel, vlees, groenten, aardappelen en dranken. Zo willen we inzicht krijgen in de reële samenstelling en de herkomst van bepaalde stoffen zoals chloride en fosfor. Dankzij die analyses zullen we ook een inschatting kunnen maken van het maximale potentieel aan waterhergebruik.
- 2 - Chloorverwijdering door elektrodialyse
Via labotesten en een piloottest bij één voedingsbedrijf zullen we verkennen in welke mate elektrodialyse met bipolaire membranen (BMED) geschikt is voor de selectieve verwijdering van chloride uit het concentraat. Deze BMED-technologie genereert een zuur en een base waarvan we zullen nagaan of ze gevaloriseerd kunnen worden binnen het bedrijf.
- 3 - Fosforverwijdering door adsorptie
Via labotesten en vervolgens een piloottest bij één voedingsbedrijf zal fosfor selectief worden verwijderd uit het concentraat door adsorptie. Verzadigde adsorbentia zullen worden gedesorbeerd om het adsorbens te hergebruiken en de pistes voor valorisatie van het fosfor te onderzoeken.
- 4 - Economische analyse en duurzaamheidsanalyse
Voor beide technieken zullen we de CAPEX en OPEX kosten in kaart brengen en zullen we de verhoogde water recovery met doorgedreven behandeling van het concentraat vergelijken met de business as usual. Simultaan onderzoeken we de duurzaamheid van de onderzochte technologieën.
Deelnamevoorwaarden
Bedrijven kunnen deelnemen aan dit COOCK+ project via een lidmaatschap bij Flanders’ FOOD en door een jaarlijkse projectbijdrage te betalen van € 1.500 voor een Kleine Onderneming; € 3.500 voor een Middelgrote Onderneming; en € 7.500 voor een Grote Onderneming.
What’s in it for you?
Volg het onderzoek vanop de eerste rij en bepaal mee de richting ervan! Deelnemende bedrijven krijgen:
- inspraak tijdens projectvergaderingen;
- mogelijkheden tot analyses en demonstraties;
- workshops met begeleiding richting (meer) waterhergebruik en de behandeling van concentraatstromen (o.a. opmaak waterbalans, wetgeving, BBT)
Interesse?
Maak je eventuele deelname bekend via dit formulier of scan onderstaande QR-code.
Vragen over het project of je deelname?
Neem contact op met Marie Demarcke of Ruth Verstraete (Flanders' FOOD).
Timing
Het project zal eind januari 2025 worden ingediend. Bij goedkeuring zal het project starten in september 2025 en loopt het drie jaar.
Consortium