Water+Land+Schap 2.0


Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir lanceerde recent de nieuwe oproep Water+Land+Schap 2.0. om de gevolgen van droogte te lijf te gaan. Anders dan eerdere oproepen focust deze oproep nu op twee paden. Pad 1 is de oproep om een voorstel in te dienen om innovatie uit te testen op het terrein. Pad 2 focust dan weer op regio’s die willen werken aan een uitvoeringsgericht gebiedsprogramma dat de regionale uitdagingen van droogte en waterschaarste concreet aanpakt.

 

Wat zijn de hoofddoelstellingen van Water+Land+Schap 2.0?

Samen met lokale partners in evenwicht met elkaar bouwen aan:

  1. Klimaatadaptief waterbeheer in bodems en waterlopen
  2. Klimaatrobuuste landbouw
  3. Aantrekkelijke en goed functionerende landschappen met bijhorende biodiversiteit

 

Wat betekenen pad 1 en pad 2 concreet?

Pad 1: Innovatie op het terrein uittesten met een beperkte coalitie

Dit deel van de oproep is heel laagdrempelig opgevat. Zo kan iedereen met een passend projectidee kandideren (studiebureau’s, bedrijven, kennisinstellingen, studenten, particulieren…). De innovatie in pad 1-projecten omvat zowel een nieuwe techniek uittesten, als een bestaande techniek in een nieuwe setting uitvoeren.

De goedgekeurde projecten moeten binnen de twee jaar uitgevoerd worden en zijn echte ‘quickwin’projecten. Voor deze oproep is 3 miljoen euro vrijgemaakt en er wordt gemikt op projecten tussen de € 50.000 – € 200.000, waarvan 80% steun voor investering en uitvoering. Daarnaast is er ook mogelijkheid om studies en procesbegeleiding (max 25% van het totaalbudget), en vergoedingen aan particulieren en grondverwerving te integreren tot 50%.

Water+Land+Schap 2.0


Pad 2: Geïntegreerde gebiedsontwikkeling

Bij de pad 2-projecten is een coalitie met minstens 4 partners vereist (lokaal bestuur; waterbeheerder; landbouwer, landbouworganisatie, eigenaar van landbouwgronden; natuurvereniging of vereniging landschapsbeheer).

Het partnerschap focust op gezamenlijke acties in een vallei(gebied) (niet de gebieden uit WLS 1.0) om de veerkracht van dit gebied tegen droogte en waterschaarste te verhogen. Win-win voor het watersysteem, de landbouw en het landschap staan voorop.

Voor deze oproep is € 10.000.000 vrijgemaakt, waarbij gefocust wordt op projecten van € 500.000 tot  € 1.500.000, waarbij 80% voor investeringen. Daarnaast kan er maximaal 10% van het projectbudget besteed worden aan studies en procesbegeleiding en 50% voor vergoedingen aan particulieren en grondverwerving. Deze pad-2 projecten hebben een uitvoeringstermijn van +/- 4 jaar.

Interesse?

Je kan projectvoorstellen voor zowel pad 1 als pad 2 indienen tot 31 juli 2021 om 12 uur.

Meer informatie over de oproep en het selectiereglement vind je samen met de inschrijfformulieren (pad 1 en pad 2) Water-Land-Schap 2.0 op deze pagina van VLM