Droogte en waterschaarste maken Vlaanderen kwetsbaar. Het is dan ook van het grootste belang dat we maximaal inzetten op waterbesparing en circulair watergebruik en op die manier een duurzaam waterbeleid uittekenen. De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid en Vlaanderen Circulair lanceerden daarom een uitdagingenbundel: een startpunt voor constructieve dialoog rond circulair watergebruik en een blauwdruk voor verdere actie.

In die bundel staan uitdagingen en oplossingen voor circulair watergebruik op basis van de vraag wat goed ging en wat beter zou kunnen in bestaande projecten. Bovendien zijn de uitdagingen opgedeeld in vier thema’s: beleid en regelgeving, waterketen, financiering en waterbewustzijn.

Rond elke uitdaging bundelt het overzicht vervolgens bestaande inzichten in de vorm van tips, tools en mogelijke acties die je kan ondernemen om zelf aan de slag te gaan met circulair watergebruik of om circulair watergebruik te helpen versnellen. Concreet is het overzicht bedoeld als inspiratie voor watergebruikers, onderzoekers, beleidsmakers, middenveldorganisaties en vernieuwers.

Oog voor de toekomst

De uitdagingenbundel vormt maar een eerste aanzet. De CIW en Vlaanderen Circulair laten het overzicht graag mee evolueren met de uitdagingen van de toekomst. Ze willen het verder verrijken met nieuwe hefbomen en inspirerende voorbeelden. Het is dan ook een uitnodiging om erover in dialoog te gaan en mee na te denken over oplossingen! 
 

Interesse in de bundel? Bekijk hem hier!
Heb je zelf input voor of feedback op de uitdagingenbundel? Stuur dan een e-mail naar het secretariaat van de VMM.