Op woensdag 20 november vond in Kortrijk een opendeurevent rond Smart Aquaponics plaats. Het Provinciaal Technisch Instituut (PTI) mocht daarvoor zo’n 40 bezoekers ontvangen. Zij kregen niet alleen de stand van zaken van het gelijknamige Interreg France-Wallonie-Vlaanderen project mee, maar konden alles vooral met eigen ogen aanschouwen tijdens een rondleiding langs het aquaponics systeem van het PTI.

Smart Aquaponics PTI Kortrijk event

Hoe maak je aquaponics SMART?

Wie nog niet helemaal mee was met het (smart) aquaponics verhaal, kreeg bij aanvang van het event ruime duiding in de vorm van een reeks presentaties. Saskia Buysens (PCG) lichtte toe hoe het simultaan telen van planten en vissen er in de praktijk aan toe gaat, terwijl Nick Pannecoucque (PTI) uit de doeken deed hoe het Smart Aquaponics project dat proces precies slimmer wilt maken. Dat correcte data en slimme simulaties daar een cruciale rol in spelen, lieten Bart Leenknegt (Howest) en Benoit Stalport (Universiteit Luik) vervolgens duidelijk verstaan. Hun presentaties konden dan ook op heel wat aandacht rekenen.

In de praktijk

Omdat een presentatie alleen echter nooit alles zegt, kregen de deelnemers tevens de kans om nader kennis te maken met het aquaponics systeem van PTI Kortrijk. Tijdens een rondleiding in vier etappes kregen ze zo bijkomende informatie over de waterbehandeling, de sensoren en het dashboard, de Australische rivierkreeft, en het concept van vertical farming. Een kleine impressie:

Smart Aquaponics PTI Kortrijk event

Smart Aquaponics PTI Kortrijk eventSmart Aquaponics PTI Kortrijk event

Smart Aquaponics PTI Kortrijk event

Over Smart Aquaponics

Smart Aquaponics is een Interreg France-Wallonie-Vlaanderen project dat de implementatie van aquaponics bij publieke organisaties en professionelen wenst te bevorderen. Daartoe worden in het project drie digitale instrumenten ontwikkeld die onder meer het ontwerp en de monitoring van aquaponics systemen zullen vereenvoudigen.

Smart Aquaponics banner

 


Lees het laatste nieuws over SmartAquaponics
22 sep 2021
14:00h - 17:00h

SMART AQUAPONICS praktijkbezoek


18 nov 2020
16:00h - 17:30h

Webinar AQUAPONICS