Over enkele weken trekken we naar de stembus en de verkiezingsprogramma’s van de Vlaamse politieke partijen zijn bekend. Wat zijn hun ideeën over water? Vlakwa neemt de partijstandpunten onder de loep.

Een eerste analyse de leert dat deze 5 thema’s komen boven drijven:

Stemmen water verkiezingen

  • Waterfactuur & betaalbaarheid: Bijna alle partijen benadrukken het belang van betaalbaar water.
  • Duurzame waterinfrastructuur: Er ligt een sterke focus op investeringen in drinkwater- en afvalwaterinfrastructuur, met nadruk op schaalvergroting en integratie. De politiek spreekt ook de ambitie uit om te investeren in groene infrastructuur.
  • Waterbeleving: Verschillende partijen bepleiten open water dat veilig is om in te zwemmen, een partij wil zelfs drinkbare rivieren.
  • Milieubescherming: Meerdere partijen maken zich hard om zorgwekkende stoffen te reguleren en waterlopen te beschermen tegen vervuiling.
  • Innovatie & Technologie: Er is aandacht voor alternatieve waterbronnen, technologische innovatie en nieuwe verdienmodellen.

Hieronder vind je een gedetailleerdere mapping. Maar het valt aan te bevelen om voor de onderbouwing van de standpunten de verkiezingsprogramma’s zelf te lezen.

Onze lezing? Op het eerste gezicht lijkt er brede consensus te bestaan over de belangrijke watervraagstukken. Eerder andere kwesties zullen doorslaggevend zijn voor de kiezer.

Tabel verkiezingsprogramma
Klik hier om de tabel te bekijken.