Heel wat Vlaamse bedrijven maken gebruik van het Ecologiepremie+ steunkader van het Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Recent stuurde VLAIO de limitatieve technologieënlijst bij, ook voor technologienummers onder het thema water. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

Wijzigingen

Bij 2 van de 3 technologienummers onder het thema water zijn de essentiële componenten uitgebreid. Specifiek gaat het over technologienummers T201082 en T201088. Zo zijn nu voorfiltratie en CIP-installatie ter bescherming van zuiveringsmembranen toegevoegd. Die uitbreiding kwam er onder andere om te verduidelijken wat wel en niet onder de noemer voorzuivering thuishoort. Zo is verduidelijkt dat voorzuiveringstechnieken die niet dienen ter bescherming van membranen niet voor steun in aanmerking komen, zoals flotatie, grote zeven en eventuele doseringsinstallaties voor desinfectiemiddelen.

Bij alle watergerelateerde technologienummers kun je nu ook via een dienstverleningscontract zoals WAter as A Service (WaaS) of WAter Service COmpany (WASCO) de technologie-investeringen aan maximaal één andere onderneming aanbieden en ook voor steun in aanmerking komen. De andere onderneming moet ook voldoen aan de voorwaarden vermeld in artikel 4 tot en met 10 van het besluit van de Vlaamse Regering (19 april 2024) tot toekenning van steun aan ondernemingen voor ecologie-uitgaven.

De subsidiepercentages in de watertechnologienummers zijn niet gewijzigd. Alle wijzigingen zijn van toepassing vanaf 1 juli 2024.

Update van technologienummers T201082 en T201088

T201082

Deze technologie omvat de waterzuivering en -behandeling van afvalwater of laagwaardig water door omgekeerde osmose (RO), nanofiltratie (NF) of (membraan)elektrodialyse.

T201088

Deze technologie omvat de waterzuivering en -behandeling van afvalwater of laagwaardig water door middel van de combinatie van ultrafiltratie(UF) en omgekeerde osmose (RO); of membraanbioreactor (MBR) en omgekeerde osmose (RO).

Voor beide technologienummers geldt dat het gezuiverde water dient als proceswater of voor sanitaire doeleinden.