Net op het moment dat we weer met droogte geconfronteerd worden, lanceert het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) een tweede oproep ‘Waterbesparende investeringen’ voor kmobedrijven. Een uitgelezen moment dus om op deze oproep in te zetten, water te besparen en je bedrijf beter te wapenen tegen droogte. Minister Crevits kondigde op Wereldwaterdag ook aan dat Vlaanderen gratis waterscans zal aanbieden aan kmo’s.

Blue Deal oproep ‘Waterbesparende investeringen’

Via de Blue Deal oproep kunnen kmo’s steun krijgen voor investeringen in waterbesparing of droogtebestrijding. Kleine ondernemingen kunnen tot 20% steun krijgen, middelgrote ondernemingen tot 10%.

Voor wellke waterinitiatieven kun je steun aanvragen?

  • Regenwater opvangen en zuiveren
  • Afvalwater zuiveren en hergebruiken, ongeacht de bron
  • Regenwater beter infiltreren
  • Water besparen binnen bestaande bedrijfsprocessen
  • Water bemalen
  • ...

Het kan dus zeker de moeite lonen om na te gaan of er geen alternatieven zijn die aanzetten om zuiniger en duurzamer met water om te gaan. Ook bij bedrijven waar water minder intensief gebruikt wordt, zijn er heel wat mogelijkheden.

Denk aan een investering in hemelwateropvang of infiltratie, waarbij je er bewust voor kiest om verder te gaan dan wat wettelijk verplicht is. Of misschien kun je grijs water zuiveren en hergebruiken?

Gebruik je in je onderneming nog leidingwater, grondwater of oppervlaktewater voor laagwaardigere toepassingen zoals sanitair? Hier kunnen alternatieve waterbronnen zoals hemelwater prima ingezet worden.

Let op: de technologische innovatie in de aanvraag maakt geen deel uit van de lijst onder de Ecologiepremie (EP+) en Strategische Ecologiesteun (STRES). Het doel van deze oproep is om laagdrempelige investeringen te steunen. Innovatie is voor deze oproep een pluspunt, maar dus geen vereiste.

De oproep staat nog open tot en met 8 juli 2022 23.59 u. Grijp dus zeker jouw kans!

Meer info via VLAIO

Gratis waterscans voor Vlaamse kmo’s op komst

Vanaf het najaar zullen Vlaamse kmo’s een gratis waterscan kunnen aanvragen bij VLAIO. Bedrijven worden hier professioneel ondersteund om hun waterverbruik in kaart te brengen en krijgen deskundig advies ontvangen over waterbesparende oplossingen. Zo kan Vlaanderen jaarlijks duizenden liters kostbaar water uitsparen.

Meer info via de website van het kabinet

Het volledige up-to-date overzicht van alle steunkanalen voor waterprojecten 

VLAIO