Elke stad of gemeente kan 30% water besparen. Vanuit die overtuiging organiseerden de Provincie West-Vlaanderen en het Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa/VITO) in 2014 voor het eerst de werkgroep rationeel waterbeheer. Dat het project sindsdien tal van lokale besturen ondersteunde bij het realiseren van dergelijke besparingen, blijkt nu ook over onze grenzen heen te zijn opgevallen. Eind 2019 werd het project immers bekroond met de National Energy Globe Award.

National Energy Globe Award

Om wereldwijde aandacht te genereren voor duurzame, milieuvriendelijke oplossingen met een brede toepasbaarheid bekroont de National Energy Globe Award elke jaar initiatieven die gebruikmaken van hernieuwbare bronnen of zorgen dat energie en andere grondstoffen bespaard kunnen worden. Dat doet het over de hele wereld, in bijna 200 landen. In ons land mocht West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé op 17 december de Belgische award in ontvangst nemen voor het project rond rationeel watergebruik bij steden en gemeenten.

Rationeel watergebruik

De werkgroep rationeel waterbeheer werd in het leven geroepen in 2014. Naast initiatiefnemers Vlakwa en de Provincie West-Vlaanderen waren ook vijf West-Vlaamse steden en gemeenten - Harelbeke, Hooglede, Ledegem, Menen en Poperinge - er vanaf dag één bij. In die gemeenten werden de aanwezige installaties en het watergebruik dan ook geanalyseerd, om vervolgens een reeks eenvoudige, laagdrempelige en budgetvriendelijke maatregelen voor te stellen die het waterverbruik met zo’n 30% kunnen terugdringen.  

Wat op kleine schaal startte, groeide in de daaropvolgende jaren uit tot een Vlaanderen-breed project. Vandaag kunnen alle 308 Vlaamse gemeenten namelijk gebruikmaken van een gratis checklist waarmee eenvoudige defecten en onregelmatigheden opgespoord en quick-wins geïdentificeerd kunnen worden. “Zo heeft het initiatief ervoor gezorgd dat alle Vlaamse besturen de juiste tools en services in huis hebben om hun verbruik te monitoren en reduceren”, aldus Energy Globe.

Meer informatie over het initiatief, inclusief de checklist, vindt u op onze projectpagina Rationeel Waterbeheer.