Een belangrijke stap in de verwerking van aardappelen tot frietjes is blancheren. Hierbij worden de gesneden aardappelen in een tweetrapsproces behandeld in warm water om suikers en zetmeel te verwijderen. Dit voorkomt de vorming van acrylamiden bij het bakken van de frieten. Deze noodzakelijke behandelingsstap is echter ook een flinke slokop in het waterverbruik: blancheren is goed voor een vijfde van het totale waterverbruik in de aardappelindustrie. Dringend tijd dus om het potentieel van dit warme water rijk aan suikers en zetmeel te onderzoeken.

Dit is precies wat er gebeurt in het project Sucr’eau, dat collectief wordt uitgevoerd door Belgapom, UGent campus Kortrijk, Watercircle.be en Flanders’ FOOD. Door het inzetten van de juiste watertechnologieën kunnen suikerrijke stromen uit het blancheerwater worden afgescheiden. Het gezuiverde water kan vervolgens opnieuw gebruikt worden om te blancheren. Dit leidt niet enkel tot een grote waterbesparing maar eveneens tot energierecuperatie aangezien het nieuwe blancheerwater al warm is. Tijdens het project zullen de geselecteerde watertechnologieën worden geoptimaliseerd en gedemonstreerd aan de brede doelgroep. Ook de suikerrijke nevenstromen zullen worden gekarakteriseerd met het oog op verdere valorisatie in bijvoorbeeld veevoeding of als bioverpakking.

Dit onderzoeksproject past integraal in de nieuwe opleiding ‘ingenieur in de circulaire bioprocestechnologie’ van UGent campus Kortrijk. Meer info over deze opleiding en over het Sucr’eau project kun je zien in deze video.

Heeft u ook een wild idee rond waterbesparing binnen de agrovoedingssector? Neem contact op met Charlotte Boeckaert voor verdere ondersteuning.