De Blue Deal ambitie is groot. Ondanks grote inspanningen wordt het moeilijk om met de bestaande processen en technologie al tegen 2025 een ILI (Infrastructure Leakage Index) van 0,5 te halen. De drinkwatersector bundelt daarom de krachten met industrie en kennisinstellingen om lekverliezen nog meer te beperken. Om het innovatieproces te versnellen, werd het NRW-ecosysteem in het leven geroepen.

NRW plenair


Het ecosysteem werd gelanceerd op 7 november in Leuven op het eerste event over het NRW-ecosysteem. Het concept werd eerst aan een vijftigtal nationale en internationale deelnemers toegelicht, waarna we in co-creatiesessies dieper ingingen op drie prangende uitdagingen uit het veld. Het doel van het ecosysteem is om samenwerking tussen de Vlaamse waterbedrijven, private spelers en kennisinstellingen te bevorderen en zo ook de implementatie van innovatie. Het event is een initiatief van Aquaflanders, VMM en Vlakwa, als vervolg op het succesvolle Kennisevent Non-Revenue Water verminderen in oktober 2021.
 

NRW plenair

Terugblik op het ecosysteemevent

Na een netwerklunch gaf Carl Heyrman, directeur van AquaFlanders, de aftrap. Vervolgens schetste Kris Van den Belt van VMM de situatie van NRW in Vlaanderen. De bezoekers kregen ook een stand van zaken per waterbedrijf, steeds in de juiste context.  Zo heeft Vlaanderen momenteel een NRW-percentage van 15,8 % bereikt, tegenover 17,1 % in 2020. Algemene conclusie is dat waterbedrijven al grote inspanningen leveren: een aantal waterbedrijven hebben het ambitieniveau al gehaald. Anderen wijken er nog vanaf, maar zitten ook vaak in een uitdagendere situatie. Het mooie is dat we samen proberen om via een ecosysteemsamenwerking stappen vooruit te zetten. Ook de uitrol van de digitale meter in Vlaanderen tegen 2030 zal helpen om NRW terug te dringen. Filip Vancoillie stelde het ecosysteemconcept eerst voor, met daarna ruimte voor gesprek. Na het plenaire deel dachten kleinere groepen na over oplossingen en samenwerkingen rond drie concrete uitdagingen.

NRW challenges

Uitdagingen

Voor het event definieerden de Vlaamse waterbedrijven vier uitdagingen:

  1. Bestaande data inzetten voor lekdetectie en -localisatie
  2. Melding van lekken stimuleren
  3. Low-cost sensoren in het leidingnet
  4. Niet-akoestische lekdetectietechnieken

Deze vier uitdagingen werden op de markt losgelaten, en bedrijven en kennisinstellingen stuurden hun ideeën en oplossingen in. Uiteindelijk werden drie uitdagingen geselecteerd voor workshops op het event. Uitdaging 2 werd niet weerhouden omwille van een lage respons.

We gingen samen het gesprek aan om inzicht te krijgen in knelpunten, oplossingen, complementariteit en mogelijke samenwerkingen.

Het was een boeiende dag, met een vervolg!

Wil je meer weten over het NRW-ecosysteem? Heb je ideeën over challenge 2, of een van de andere uitdagingen? Neem dan zeker contact op via nrw@vlakwa.be