Waterhergebruik in de voedingsindustrie kan 100% veilig, maar vaak weten bedrijven niet hoe ze eraan moeten beginnen. Daarom ontwikkelde Fevia Vlaanderen samen met een aantal partners waaronder Vlakwa twee handige tools: een brochure en een leidraad voor waterhergebruik in de voedingsindustrie.
Tijdens het Fevia-webinar ‘Waterhergebruik in de voedingsindustrie’ op 5 februari werden de brochure ‘Waterhergebruik voor voedingsbedrijven’ en een gedetailleerde leidraad gelanceerd. Deze tools werden ontwikkeld als output van het Vlakwa Open Call project CARVE.
Het doel van de tools is:
- Bedrijven inspireren en een stappenplan aanreiken om op waterhergebruik in te zetten via de brochure
- Bedrijven meer concreet op weg zetten via de leidraad
Wat houden de nieuwe brochure en leidraad rond waterhergebruik in?
De brochure kan beschouwd worden als een beknopte samenvatting van de uitgebreide ‘Leidraad voor waterhergebruik’.
Brochure
De brochure omvat:
- Lijst voordelen van waterhergebruik
- Stappenplan ‘Hoe begin je eraan?!’
- Aandachtspunten
- Technieken
- Mooi voorbeeld ‘brouwerij Trappisten Westmalle’
Leidraad
De leidraad gaat dieper in op verschillende aspecten van een hergebruikproject zoals:
- Heel concreet stappenplan (gedetailleerde stappen, wie wanneer te contacteren)
- Geldende wetgeving, waterkwaliteitscontrole
- Hoe omgaan met de nieuwe lozingssituatie (bv. RO-concentraat)
- Praktijkvoorbeelden
- Nuttige links
Download de brochure:
Of vraag de leidraad aan via de website van Fevia: