Dit project streeft naar de effectieve implementatie van waterhergebruik in de voedingssector. Hierbij proberen we waterhergebruik ook toe te passen waar voedsel verwerkt wordt. Omwille van voedselveiligheid wordt rechtstreeks contact met de levensmiddelen vaak vermeden of is er nog een laatste wassing met vers water.

Om deze doelstelling te realiseren moeten we:

  1. Technologische haalbaarheid aantonen
  2. Randvoorwaarden voor hergebruik in samenspraak met de stakeholders (FAVV, FOD, eindklant, …) vastleggen

Twee representatieve voedingsbedrijven werden hiervoor geselecteerd. Allgro wast en snijdt groenten en fruit,  Paas Food Industries verwerkt gevogelte.

Pantarein zal bij Paas Food Industries gedurende vier maanden een pilootstudie MBR gekoppeld met NF en/of RO uitvoeren. De membraankeuze zal een belangrijke invloed hebben op de permeaatkwaliteit en dus ook de hergebruiksmogelijkheden. Op basis van beschikbare gegevens wordt verwacht dat er een verhoogd risico is op biofouling. Dosering van biocides is zowel economisch als milieutechnisch ongewenst.  Bovendien kan toepassing van biocides bijkomende beperkingen opleveren naar lozing (milieunormen) en hergebruik (risico voor contact met voedingsmiddelen). Binnen dit project zullen daarom ook twee verschillende innovatieve chemicaliën vrije technieken (Biaqua® en MOL®LIK) worden gedemonstreerd.

Vlakwa's bijdrage

CARVE is een Vlakwa Open Call 2015 project. Via deze oproep voor demonstratie- en disseminatieprojecten biedt het Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa/VITO) (financiële) ondersteuning aan technologieaanbieders. Zij kunnen hun innovatieve technologie, product of concept bij een eindgebruiker uittesten gedurende één jaar. 

Partners

  • Pantarein (technologieleverancier)
  • Wateris (technologieleverancier)
  • Allgro (eindgebruiker)
  • Paas Food Industries (eindgebruiker)
  • FEVIA (federatie)
  • VITO (kennispartner)
Image
carve

(vlnr: Dirk Van der Stede, Vlakwa; Toon Sanczuk, WATERIS; Karen Vanderstraeten, VITO; Floriaan Van Mechelen, Pantarein; Peter Cauwenberg, VITO)


Lees het laatste nieuws over CARVE

Tot 70% waterhergebruik als proceswater bij groenten-en fruitversnijderij allgro

Tot 70% waterhergebruik als proceswater bij groenten-en fruitversnijderij Allgro

15 mei 2019
Lees het volledige artikel
Meer weten over dit project?