22 maart is een hoogdag in onze sector, want dan vieren we Wereldwaterdag. Dan zetten we extra in de (water)verf waar we ook de andere 364 dagen met man en macht aan werken. Wij vierden niet met taart, wél met een groot stuk waterduurzaamheid.

De Grote Waterenquête onderzoekt opnieuw hoe de Vlaming omspringt met water

Niet alleen voor mensen in de stiel is water belangrijk. Een verfrissende douche, een bloeiende tuin, een fietstochtje langs de rivier… dagelijks vinden we plezier in water. Bovendien heeft het een impact op welvaart én welzijn. Om in de toekomst waterplezier te blijven beleven, is het belangrijk om te weten hoe we in Vlaanderen water gebruiken.

Hoe denkt Vlaanderen over water anno 2022? Dat onderzoekt De Grote Waterenquête opnieuw, 4 jaar na de eerste editie in 2018. Wil de burger kleine maatregelen nemen die een groot verschil kunnen maken?

De Grote Waterenquête werd op Wereldwaterdag gelanceerd samen met Radio 2, en is een samenwerking tussen Vlakwa, AquaFlanders en Universiteit Gent.

Doe mee en win!

Vul nog tot 22 april de enquête in via grotewaterenquête.be en win een etentje voor twee langs de waterkant in eigen provincie.

Nieuw project op de site Suikerpark in Veurne

Waterinnovator Veerle stond de lokale pers te woord in het Suikerpark in Veurne, waar net een nieuw Proeftuinen Droogte project is opgestart. Het gebied wordt voorzien van een eigen, slim waternet waar bewoners en industrie gebruik  van kunnen maken. Concreet stemmen we wateraanbod en -vraag maximaal op elkaar worden af en wordt zoveel mogelijk water lokaal opgevangen en nuttig ingezet.  Zo benutten we ook de natuurlijke bekkens optimaal. En dat is goed nieuws voor de speciale broedvogels die er zitten, en ook voor de vegetatie.

 ‘Dit project is bijzonder gezien de schaalgrootte’, zegt waterinnovator Veerle Depuydt. ‘Het gaat om zo’n 50 hectare bestaande uit industrie, huishoudens, natuur…’ Daarmee is het duurzaam waterproject in Veurne het grootste in zijn soort in ons land.

Hoog bezoek in onderzoekscentrum VEG-i-TEC

Ook waterinnovator Charlotte stond op Wereldwaterdag voor de camera. De Oostenrijkse bondspresident Alexander Van der Bellen maakte tijdens zijn staatsbezoek een stop bij onderzoekscentrum VEG-i-TEC. Bij de rondleiding in de waterhal gaf Vlakwa een woordje uitleg. Het VEG-i-TEC gebouw is een proeftuin voor de aardappel- en groenteverwerkende industrie die pas in september 2021 geopend werd.