Welke steunkanalen zijn er voor waterprojecten? Op vraag van een aantal sectororganisaties, maar ook van individuele bedrijven die het bos door de bomen niet meer zien, stellen we vanaf vandaag een actueel overzicht ter beschikking op de Vlakwa-website. Het overzicht is specifiek gericht op de Vlaamse industrie. Want de nood is hoog, zo blijkt ook uit de recent gepubliceerde VOKA paper ‘De droogte voorbij’

 

Steun voor waterprojecten

Vlaanderen is een waterschaarse regio. Dit biedt uitdagingen in tijden van droogte en waterschaarste, maar ook kansen. De overheid speelt hier op in door steunkanalen ter beschikking te stellen voor bedrijven die zich in de toekomst beter willen wapenen. Zo werden recent nog binnen de Blue Deal oproepen ‘Water+Land+Schap 2.0’ en ‘Proeftuinen Droogte 3.0’ gelanceerd, die nog tot eind juli open staan voor indiening van projectvoorstellen.

Algemeen kunnen de steunkanalen onderverdeeld worden in volgende groepen:

  • Advies
  • Onderzoek en ontwikkeling
  • Demonstratie
  • Investeringen
     

Steunkader in de kijker

Waterinvesteringen gepland?

Bekijk dan zeker het investeringssteunkader Ecologiepremie+ van Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Recent werd voor het topic water de lijst uitgebreid van 3 naar 5 technologienummers.

Concreet betekent dit dat er nu ook steun verkrijgbaar is voor MBR+RO of UF + RO.

Meer weten? 

 

Update dienstverleners wateraudit

Uit een recente VOKA-bevraging blijkt dat ongeveer 8 op 10 bedrijven binnen een periode van 5 jaar waterbesparende maatregelen willen toepassen. Maar hoe begin je daaraan?

De basis om meer zicht te krijgen op de waterverbruikers, waterbeschikbaarheid, waterbesparende maatregelen en mogelijkheden om op waterhergebruik in te zetten, is een waterscan of -audit. Vlakwa heeft recent het overzicht van dienstverleners die een wateraudit/-scan uitvoeren geactualiseerd.

Interesse in een screening als eerste stap naar duurzamer water in je bedrijf?

Naar het overzicht!

 

Kunnen bedrijven ook bij jouw organisatie terecht voor een waterscan of -audit en je staat nog niet in de lijst? Geef dan zeker je contactgegevens door via info@vlakwa.be.