Hoewel ketelwater reeds wordt behandeld door middel van technieken als ontharding, filtratie, demineralisatie, … worden eveneens nog chemicaliën toegevoegd om zuurstofcorrosie, afzettingen en condensaatcorrosie tegen te gaan. Het toevoegen van deze chemicaliën gebeurt vaak nog handmatig. Meestal worden de chemicaliën gedoseerd op basis van een waterteller en wordt van tijd tot tijd een staal genomen van het ketelwater door een gespecialiseerde waterbehandelingsfirma. Tussenin heeft men echter geen idee van de concentratie aan chemicaliën. Wanneer er wel een automatische dosering wordt toegepast, gebeurd die vaak op onrechtstreekse parameters, waardoor de dosering van chemicaliën nog steeds niet optimaal verloopt. Foute doseringen kunnen grote en gevolgen hebben en leiden tot corrosie en afzettingen, die gepaard gaan met water- en energieverliezen.

Met de ontwikkelde “Titrilyser” worden de actieve bestanddelen van de chemicaliën in het ketelwater online, en dus op elk moment, gemeten. Op die manier kan rechtstreeks bepaald worden welke de dosering van de chemicaliën moet zijn en kan onmiddellijk worden bijgestuurd. Op die manier kan de ideale dosering worden toegevoegd, en is er geen over- of onderdosering.

In dit project zal worden gedemonstreerd dat deze rechtstreekse sturing heel wat besparingen kan opleveren.

De bedrijven die dit project hebben ingediend zijn:

  • Applitek nv is de ontwikkelaar van de Titrilyser. Het bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van automatische on-line vloeistofanalyseapparatuur voor een brede waaier van toepassingen, vooral in sectoren met een bijzonder belang in het verminderen van de voetafdruk zoals de chemie.
    www.applitek.com
  • Enerso Holding bvba verleent objectief advies inzake waterbehandeling aan diverse bedrijven voor o.a. ketelwater, koelwater en afvalwater. Enerso Holding heeft de kennis om software te ontwikkelen zodat een bedrijf inzicht kan krijgen in haar water- en energie-efficiëntie. Dit bedrijf zal dus ook helpen instaan om de informatie die de titlyzer levert, om te zetten naar een optimale sturing van de doseringspompen van chemicaliën.
  • Homifreez nv is een jonge moderne producent van een ruim gamma diepvriedgroenten, -aardappelen en –fruit uit Ardooie. Homifreez probeert ook op ecologisch vlak haar steentje bij te dragen. Dit bewijst het om aan dit project deel te nemen als technologiegebruiker.
    www.homifreez.com

Het consortium wordt bijgestaan door VITO als kennisinstelling.

Meer weten over dit project?