In het Europese Horizon 2020 B-WaterSmart project werken 6 Vlaamse partners (waaronder Vlakwa en VITO) samen met 30 Europese partners om de transformatie naar een waterslimme economie en maatschappij te versnellen. In zogenaamde living labs verspreid over Europa wordt innovatief hergebruik van (afval)water getest.

Vrij raadpleegbaar kennisplatform

Nu lanceert het project een eerste versie van het ‘Knowledge Portal for Circular Economy (CE) and watersmartness’. Het portaal richt zich op nutsbedrijven, overheden en industriële bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen in de vorm van circulaire processen en waterhergebuik. Kennisinstellingen en technologiebedrijven kunnen er hun innovatieve kennis en technologie presenteren.

Het portaal biedt volgende diensten:

  • Kennisdatabank van verzamelde ervaringen met circulaire economie (CE) en waterslimheid op demonstratiesites
  • Toolbox met toegang tot slimme applicaties en tools voor CE en waterslimheid
  • Marktplaats waar stakeholders kunnen leren, oplossingen delen en nieuwe samenwerkingen opzetten voor uitdagingen op nationaal, regionaal en lokaal niveau

Het portaal is gratis raadpleegbaar op mp.nextgenwater.eu

De kennisdatabank en toolbox zijn nu al vrij toegankelijk voor alle gebruikers. De marktplaats zal enkel beschikbaar zijn voor geregistreerde gebruikers. Registreren als gebruiker kan vanaf 22 maart 2022 wanneer een nieuwe update van het platform gelanceerd wordt.

De eerste versie van het kennisplatform werd ontwikkeld door het afgelopen Horizon 2020 NextGen-project en wordt nu verder uitgebouwd door B-WaterSmart. Na afloop van het project wordt het portaal overgenomen en permanent beheerd door Water Europe.

Meer informatie over de living labs in Vlaanderen vind je op de projectpagina.

Lees meer over het project in de eerste editie van het B-Watersmart magazine of bekijk de projectvideo van B-Watersmart:


Lees het laatste nieuws over B-WaterSmart
Wat na afloop van een project? CoP-3

Innovatie binnen financiering, beheer en samenwerking. Wat na afloop van een project?

6 december 2023
Lees het volledige artikel

Marketplace Water Europe

Nieuwe Europese marktplaats voor circulaire economie

5 oktober 2022
Lees het volledige artikel

b-watersmart living labs

Project B-WaterSmart uit de startblokken

8 oktober 2020
Lees het volledige artikel