Op je eentje kun je kleine acties nemen die een verschil maken: alle beetjes helpen. Maar je boekt pas grote winst als je de handen in elkaar slaat, en dus op grotere schaal ook grotere impact kunt hebben. Daarom lanceert het traject Vlaanderen WaterProof een website om samen meer winst te halen uit water. Het platform richt zich op waterdoeners: op al wie aan het stuur staat om zelf actie te nemen voor meer waterwinst.

Want een hele regio weerbaar maken tegen de grillen van het klimaat doe je niet zomaar. Het vraagt grote inspanningen en veel middelen: gedreven mensen, tijd en geld. Maar we blijven niet bij de pakken zitten. Vlaanderen pakt droogte en waterschaarste structureel aan.

Wat vind je op waterwinst.be?

Hoe kun je zelf aan de slag? Door minder water te verbruiken en ander, duurzamer water te gebruiken. Door meer water te bufferen en het daarna doeltreffender in te zetten. Door water te infiltreren en tegelijkertijd wateroverlast te verminderen.

Waterwinst op bedrijventerreinen
Voorstelling van waterwinst op en rond bedrijventerreinen.
 

Waterwinst.be biedt technisch en economisch verantwoorde oplossingen voor complexe watervraagstukken in de strijd tegen wateroverlast en -droogte. Wat werkt en wat werkt niet; en waarom? Hoe breng je lokale actoren samen? Wat verlies ik best niet uit het oog?

Je leest er concrete acties die getest werden op het terrein, en tips om meer winst te halen uit water. Het startpunt is altijd om samen met de lokale community de noden en kansen te verkennen, zodat meerdere watergebruikers baat hebben bij je actie voor waterwinst.

Je vindt er acties voor en door

  • Bedrijven
  • Landbouw
  • Landschapsbeheerders: intercommunales, studiebureaus en middenveldorganisaties
  • Lokale en bovenlokale overheden
  • Nutsbedrijven

Benieuwd? Ga naar waterwinst.be

De acties en cases die je kunt vinden op waterwinst.be, baseren zich momenteel op leerlessen uit het traject Vlaanderen WaterProof. Dit is geen eindpunt maar een begin! VITO engageert zich om de klik te zoeken met cases en leerlessen van initiatieven daarbuiten. Zo houden we de inhoud scherp en relevant. Voorstellen voor content brengen we samen op een workshop in het voorjaar van 2024. Heb je een case of acties die hier thuishoort? Laat het alvast weten.

Blijf hier op de hoogte van updates over waterwinst.be   

Waterwinst is een campagne van het traject Vlaanderen WaterProof, dat uitgevoerd wordt door VITO in opdracht van de Vlaamse overheid via de Blue Deal.

Vlakwa is partner in het Vlaanderen WaterProof-traject om de cases te bouwen op een systemische basis, en andere systeeminnovatieve projecten op het terrein kunnen laten landen.

Logobalken WaterProof_Blue Deal_Verbeelding werkt

Lees het laatste nieuws over Vlaanderen WaterProof
14 sep 2023
13:00h - 14:00h

Webinar: Wat kan de WaterAtlas voor jou doen?

Vlakwa evenement

24 apr 2023
09:30h - 16:00h

Demerdag | WaterProof in het hart van Haspengouw

Hellingenfort, Borgloon

watertools handen

Ga aan de slag met de waaier aan watertools

28 maart 2023
Lees het volledige artikel

WaterAtlas Noorderkempen

WaterAtlas toont waar water beschikbaar én nodig is

28 maart 2023
Lees het volledige artikel

Vlaanderen WaterProof demos

Uniek systeemproject Vlaanderen WaterProof moet ons wapenen tegen droogte

8 september 2021
Lees het volledige artikel