Zo maken we Vlaanderen waterproof
Een rist droge zomers heeft ons met de neus op de feiten gedrukt. We botsen op de grenzen van het water dat beschikbaar is. Daarom brengt dit traject de Vlaamse Blue Deal in de praktijk in opdracht van Departement Omgeving.
Drie grote demoruimtes verdeeld over Vlaanderen tonen hoe we via slimme ingrepen en lokale samenwerking doeltreffend en duurzaam met water kunnen omgaan. De ervaring die we opdoen, kunnen we nadien over heel Vlaanderen uitrollen. Dit traject gaat verder dan water bufferen of hergebruiken. Het is systeeminnovatief, datagedreven en vooral schaalbaar. Het is de basis voor een ‘waterherverdelingsproject’ waar we straks een echt waterproof Vlaanderen op bouwen.
Zo smeden we oplossingsgerichte innovatie
Wanneer water letterlijk uit de lucht komt vallen, laten we dat nog te vaak verloren gaan. Het vloeit ongecontroleerd weg naar de zee, en zo droogt ook de voedingsbodem op voor onze toekomst.
Hier en nu maken we de omschakeling van water afvoeren naar water vasthouden. We spitten de status quo tot op de bodem uit en ontwikkelen een systemische langetermijnvisie op water in Vlaanderen. We hanteren een alles-heeft-een-impact-op-alles helikopterview.
In WaterProof pakken we problemen bij de bron aan, in plaats van brandjes te blussen op het einde van de rit.
Zo steken we strategisch de schop in de grond
Met systeemvisie en waterbehoud als bouwstenen boetseren we drie grootschalige demoruimtes in Vlaanderen. Die ervaringen versterken proefondervindelijk onze kijk op het watersysteem, waardoor we de impact op kennis- en praktijkinnovatie vergroten.
Bedrijven, zandgroeven en fruitboomgaarden
Bedrijventerrein Tielt Noord (West-Vlaanderen) wordt uitgerust met een lokaal en slim waternetwerk. Het wordt een soort smart water grid met ingebouwde flexibiliteit waarin een maximale afstemming tussen vraag en aanbod kan worden bereikt. Op die manier ontstaat er een decentrale collectieve waterkringloop. Bij deze demo is de POM West-Vlaanderen als lokale partner nauw betrokken, onder de noemer van het ‘Bedrijventerrein van de Toekomst’ programma.
In de Kempen ligt de focus op het bufferen van water tijdens nattere periodes zodat de waterbeschikbaarheid in drogere tijden kan worden verbeterd. In de ruime regio rond Mol (Antwerpen) zal een doordacht beheer worden geïmplementeerd van het water in vroegere witzandmeren en -groeven. Dit in nauwe samenwerking met onder andere de diensten van de gouverneur van de Provincie Antwerpen, de Vlaamse Milieumaatschappij en zandwinningsbedrijf Sibelco.
De demo in de Haspengouwse fruitstreek behelst een efficiënt water- en bodembeheer in samenwerking met het Proefcentrum Fruitteelt (pcfruit vzw). Concreet zal dit lokale buffering, infiltratie en hergebruik van regenwater inhouden, en dit zowel op individuele als op collectieve schaal.
Onze bijdrage
Vanuit onze rol als kenniscentrum sleutelt Vlakwa actief aan een systeeminnovatieve aanpak voor ons watersysteem. In Vlaanderen WaterProof werkt Vlakwa mee uit hoe we de demoruimtes van Vlaanderen WaterProof kunnen bouwen op een systemische basis, en andere systeeminnovatieve projecten op het terrein kunnen laten landen.
Partners
- VITO
- Aquafin
- De Watergroep
- POM West-Vlaanderen
- Diensten van de gouverneur Cathy Berx
- pcfruit vzw
- Vlakwa