Aangepast van persbericht 15 maart 2023

Een groot bedrijf waar het regenwater met honderden liters tegelijk van het dak via de regenpijp in het riool verdwijnt. Een wasserij in dezelfde buurt probeert zo duurzaam mogelijk water in te zetten, maar moet bij droogte toch een beroep doen op kraanwater. Hoe mooi zou het zijn als die wasserij het verloren hemelwater van het grote bedrijf kon inzetten om samen winst te halen uit water. Met de WaterAtlas, die VITO vanuit het project Vlaanderen WaterProof vandaag voorstelt, vindt de wasserij in een oogopslag welke bedrijven in haar buurt kunnen meewerken aan een duurzame oplossing voor zijn waternood. Zo realiseren we opnieuw een deeltje van de Blue Deal-ambitie van minister Zuhal Demir om de waterkringlopen verder te sluiten.

WaterAtlas Noorderkempen

 De WaterAtlas is een interactieve kaartentool van Vlaanderen die professionelen, maar bij uitbreiding iedereen, gratis kunnen raadplegen en die inzicht geeft in het potentieel van verschillende alternatieve waterbronnen. Op wateratlas.be maken kaarten de match tussen een lokale alternatieve waterbron en een lokale watervraag. Deze duurzame waterbronnen kunnen zowel grootschalig hemelwateropvang zijn als behandeld afvalwater. De lokale watervraag kan zowel gaan over huishoudens, bedrijven als landbouw.

Een mooi voorbeeld is de industrie in de groenten- en fruitstreek. Die biedt een enorm potentieel om gezuiverd industrieel afvalwater of hemelwater een nieuwe bestemming te geven voor irrigatie in de nabije land- of tuinbouw. Iedereen kan in zijn eigen regio nagaan waar er grote vraag is en een groot aanbod, en of die op elkaar af te stemmen zijn.

Wie, wat, hoeveel 

Wie de WaterAtlas raadpleegt, krijgt meteen ook alle achtergrondgegevens. Je ziet niet alleen waar exact de alternatieve waterbronnen zich bevinden, maar ook wie er in de buurt water nodig heeft. Concrete cijfers schatten in hoeveel hemelwater elke industriële site potentieel kan opvangen of hoeveel irrigatiewater elk land- of tuinbouwperceel nodig heeft.

De WaterAtlas maakt op die manier voor het eerst deze ruimtelijke data op een publiek platform beschikbaar. Zo brengen we duidelijk in beeld waar in droge periodes water beschikbaar kan zijn. Op die manier versnelt de WaterAtlas de transitie naar een klimaatrobuust Vlaanderen en steunt het vele lokale projecten. 

“Als we ons willen wapenen tegen droge periodes – zoals we die de afgelopen jaren verschillende keren al hebben moeten meemaken – is een proactief beleid noodzakelijk. Met de Blue Deal willen we dit soort initiatieven dan ook heel hard ondersteunen. Door vraag en aanbod duidelijk in beeld te brengen kunnen we er ons beter tegen wapenen. De WaterAtlas is dan ook een initiatief dat nuttig is voor elke Vlaming, voor elk Vlaams bedrijf en voor elke Vlaamse stad of gemeente", zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

De WaterAtlas werd ontwikkeld binnen het Blue Deal project Vlaanderen WaterProof op vraag van Vlaams minister Zuhal Demir en werd door VITO met partners uitgewerkt op basis van feedback van waterbeheerders, ruimtelijke planners en organisaties concrete waterprojecten uitrollen. 

Meer weten over de WaterAtlas: zie wateratlas.be

Meer uitleg over dit project:

            Karolien Vermeiren, expert milieumodellering, karolien.vermeiren@vito.be

            Désirée De Poot, persverantwoordelijke VITO, 0475/45.70.10

 

VITO-onderzoekers Karolien Vermeiren en Wim Clymans

Naar aanleiding van dit persbericht verscheen ook een uitgebreid interview in Gazet van Antwerpen en het Nieuwsblad met VITO-onderzoekers Karolien Vermeiren en Wim Clymans.

WaterAtlas

Persbericht WaterAtlas.be


Lees het laatste nieuws over Vlaanderen WaterProof
14 sep 2023
13:00h - 14:00h

Webinar: Wat kan de WaterAtlas voor jou doen?

Vlakwa evenement

waterwinst visual bedrijventerrein

Haal samen meer winst uit minder water via waterwinst.be

6 september 2023
Lees het volledige artikel

24 apr 2023
09:30h - 16:00h

Demerdag | WaterProof in het hart van Haspengouw

Hellingenfort, Borgloon

watertools handen

Ga aan de slag met de waaier aan watertools

28 maart 2023
Lees het volledige artikel

Vlaanderen WaterProof demos

Uniek systeemproject Vlaanderen WaterProof moet ons wapenen tegen droogte

8 september 2021
Lees het volledige artikel