Vrijdag 17 maart 2023 trekt de filmvertoning van ‘De Drinkbare Maas’ de Netedagen en de Vlaamse Waterdagen mee op gang. In de film, een ingekorte versie van een driedelige televisiedocumentaire, volgen regisseur Thom Verheul en zijn zoon, cameraman Wouter Verheul, Li An Phoa op haar voettocht van  duizend kilometer langs de Maas. Van de bron in Frankrijk tot aan de monding van de rivier in de Noordzee.

Li An raakt als studente in Canada diep onder de indruk van wat rivieren ons te leren hebben over onze manier van samenleven. Net daarom beroert het haar hoe weinig zorgzaam we vaak met ons water omgaan. Ze besloot al wandelend langs rivieren beter te begrijpen hoe we ons verhouden tot de het water. Drinkbare rivieren ziet ze als een gezamenlijke richting om onze relatie met water weer gezond en in balans te krijgen.

Promofilm drinkable rivers

Tijdens haar wandelingen gaat ze in gesprek met landbouwers, burgemeesters en vissers. Over hoe de rivier een spiegel is van onze samenleving: van onze gezondheid, de economie, en helaas ook van de vervuiling van het water door pesticiden, medicijnresten en andere gevaarlijke stoffen. Haar (wandel)missie bleef niet zonder gevolg: een aantal Maas-burgemeesters verenigden zich in een internationaal netwerk van “Mayors for a Drinkable Meuse”.

Daar sloot intussen ook Vlaamse burgemeester van Maaseik Johan Tollenaere bij aan. Burgemeester Tollenaere zal er 17 maart bij zijn om toe te lichten hoe hij tot de beslissing kwam om het charter voor een Drinkbare Maas te ondertekenen.

Deze filmvertoning maakt deel uit van het startschot voor een bredere beweging naar een drinkbare Kleine Nete, een volgende stap in de gebiedswerking rond de Kleine Nete, die in 2023 haar 10-jarig bestaan viert.
Inschrijven voor de filmvoorstelling is verplicht en doe je hier!

Programma

Locatie
De Kapel, Wolstraat 27, 2200 Herentals

Programma
- 19.30h: deuren
- 19.40h: Burgemeester Maaseik Johan Tollenaere, burgemeester Herentals Mien Van Olmen en Li An Phoa leiden de avond in.
- 20.00h: Vertoning van ‘De Drinkbare Maas’
- 21.30h: Ruimte voor drinkbaar nagesprek


Lees het laatste nieuws over H2050
UN Water is life

Hoe vierde Vlakwa Wereldwaterdag?

24 maart 2023
Lees het volledige artikel

Drinkbare Kleine Nete.png

Onderteken het charter voor een drinkbare Kleine Nete

8 maart 2023
Lees het volledige artikel

Water op aarde

Wat brood bakken op Mars ons leert over watergebruik op Moeder Aarde

8 november 2021
Lees het volledige artikel

24 okt 2021
14:45h - 16:15h

Valuing water: Flanders’ approach to prioritising water


Andere interessante evenementen

7 dec 2023
12:00h - 17:30h

Slotevent onderzoeksproject Internet of Water Flanders

Herman Teirlinckgebouw, Brussel
11 dec 2023
09:30h - 17:00h

ANCHOR kicks off

De Kazematten, Gent
17 mrt 2024

Open Technologie- en Innovatiedag