22 maart is een hoogdag in onze sector. Dan zet iedereen extra in de (water)verf waar wij ook de andere 364 dagen met man en macht aan werken. Wij vierden niet met taart, wél met een groot stuk waterinnovatie.

Charter voor een drinkbare Kleine Nete

Het weekend voor Wereldwaterdag kon je ook al wateractiviteiten beleven in het kader van de Vlaamse Waterdagen. Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx, gedeputeerde voor leefmilieu en water Jan De Haes, heel wat Nete-burgemeesters, VMM en Natuurpunt ondertekenden een Charter om de Kleine Nete tegen 2050 zo gezond te maken, dat je het water ervan kunt drinken. De ondertekening van het charter was het hoogtepunt van een tweedaagse wandeltocht langs de Kleine Nete van Geel tot Grobbendonk. Een Drinkbare Kleine Nete kwam tot stand in een coproductie van de Transitiearena Water, rivierexpert Li An Phoa en het Samenwerkingsverband Kleine Nete.

Ondertekening charter Drinkbare Nete.
  

UN Water Conference

Bijna 50 jaar na de laatste editie organiseerden de Verenigde Naties opnieuw een conferentie over water, een van de meest essentiële bronnen van ons bestaan. De Conferentie besloot met de goedkeuring van de engagementen in de Wateractieagenda. Meer dan 7.000 gedreven watercollega’s uit alle uithoeken van de wereld namen deel, waaronder een sterke vertegenwoordiging vanuit de Vlaamse Fluid Crew.

Lees verder in dit artikel

UN Water
  

Projectbezoek in het Blauwe Park: Leaudegem

De jaarlijkse ontmoeting van Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai focuste deze keer op het belang van bio-inspiratie voor waterbeheer en -behoud binnen het Blauwe Park. In samenwerking met Vlakwa vond de inspiratienamiddag plaats in het gemeentehuis van Ledegem (of beter: Leaudegem). Aansluiten brachten de deelnemers een terreinbezoek aan de innovatieve plantenfilter van Hello Water uit het project Leaudegem. Burgemeester Bart Dochy maakt zich sterk als initiatiefnemer van het project: ‘Water zuiveren tegen een lagere kostprijs en met methodes uit de natuur: een good practice die vervolgd zal worden!’

W.L.S meets Academia

Waterinnovators Bastiaan en Simon kregen op 21 (Gent) en 22 maart (Leuven) het woord op het podium van Water-Land-Schap meets Academia. Simon deelde zijn ervaringen en tips om de interactie tussen opleiding en praktijk soepel te laten verlopen voor een win-win. Zelf werkte hij in zijn masteropleiding aan de Open Universiteit samen met het Interreg 2 Seas project Co-Adapt en Water-Land-Schap project Barbierbeek Verbindt!

Waterinnovator Bastiaan sprak de ambitie uit om van Vlaanderen een living lab te maken in water- en klimaatadaptief landbeheer, een aanpak die in de Verenigde Staten al succesvol bleek. Wat als Vlaanderen via zo’n Living Lab het voortouw zou nemen in de EU voor de een transitie naar klimaatrobuuste Water-Land-Schappen?

WLS meets Academia
Waterinnovators Simon De Paepe (links) en Bastiaan Notebaert op de studiedag Water-Land-Schap meets academia in Gent.
 

WaterWijs in de landbouw

Op de studiedag WaterWijs hield waterinnovator Charlotte de vinger aan de pols van water in de groenteteelt. Het proefstation van Sint-Katelijne-Waver gaf een overzicht van technieken en onderzoeken die landbouwbedrijven helpen om water beter in te zetten. Knijpen plaatsen voor bovenstroomse wateropslag kwam aan bod, net als ook zuiniger irrigeren met een irrigatietool. Er werd een handleiding voorgesteld om een foliebassin correct te dimensioneren en ook de aankomende VLIF-NPI steunmaatregelen werden toegelicht.

WaterWijs

Campagne WATER

22 maart verschijnt ook trouw de campagne WATER bij De Morgen. Dit jaar kon je het voorwoord lezen van strategisch coördinator Dirk en waterinnovator Veerle Depuydt. “Met z’n allen investeren in circulair watergebruik.”

campagne Water De Morgen

 


Lees het laatste nieuws over deze projecten
11 - 15 mrt 2025

Aquatech Amsterdam 2025

RAI Amsterdam, Amsterdam

Aquatech Amsterdam

Maak je bedrijf internationaal bekend op Aquatech 2025 via de Fluid Crew groepsstand

6 juni 2024
Lees het volledige artikel

Aquatech hal

Wil jouw bedrijf mee naar Aquatech 2025?

12 januari 2024
Lees het volledige artikel

IWA Kopenhagen

Op IWA Toronto direct contact met 5.000 waterprofessionals

6 september 2023
Lees het volledige artikel

UN Water Conference opening

Water we doing? Inzichten uit de VN Water Conferentie

30 maart 2023
Lees het volledige artikel

17 mrt 2023
19:30h - 22:00h

Filmvertoning: Drinkbare Maas


Word lid van Fluid Crew.png

Word lid van Fluid Crew

9 maart 2023
Lees het volledige artikel

Drinkbare Kleine Nete.png

Onderteken het charter voor een drinkbare Kleine Nete

8 maart 2023
Lees het volledige artikel

IWA plenary congress

Wat hebben we geleerd uit IWA World Water Congress 2022?

5 oktober 2022
Lees het volledige artikel

Fluid Crew logo

Vlaanderen pakt uit met fluïde wateroplossingen op topbeurs IWA

13 september 2022
Lees het volledige artikel

Water op aarde

Wat brood bakken op Mars ons leert over watergebruik op Moeder Aarde

8 november 2021
Lees het volledige artikel

24 okt 2021
14:45h - 16:15h

Valuing water: Flanders’ approach to prioritising water