Op 7 december vond als afsluiter van het Interreg Vlaanderen-Nederland project ‘I-QUA’ een boeiende talkshow plaats. De sprekers lieten elk vanuit eigen ervaring en expertise hun licht schijnen op de kansen voor decentrale waterzuivering in het buitengebied. Aansluitend op dit thema vond in Vlaanderen half december de aftrap van de CIW werkgroep ‘decentrale zuivering buitengebied’ plaats.
Slotevent I-QUA
Het partnerschap tussen Vlaanderen en onze noorderburen heeft innovatieve oplossingen voor het buitengebied ontwikkeld, uitgetest en waar nodig bijgestuurd. De samenwerking in I-QUA bestaat uit uit Nederlandse partners gemeente Bernheze, gemeente Gilze-Rijen en recreatieboerderij Pukkemuk; en Vlaamse partners UGent Campus Kortrijk, Aquafin, Hello Water, Provincie West-Vlaanderen, Ecobeton Water Technologies en Vlakwa. Gedurende 4 jaar testten we verschillende opstellingen in Vlaanderen en Nederland.
Zo werden pilots geplaatst bij een
- Carwash (NL)
- Recreatieboerderij (NL)
- Voetbalvereniging (NL)
- Horeca (VL)
- Festivals (VL)
- Geitenboerderij (VL)
Naast de technologische kennisopbouw draagt dit project ook bij aan de discussie: Hoe gaan we verder met ons buitengebied om? Met een resterende zuiveringsopgave van een kleine 15% kennen we uitdagingen in Vlaanderen, maar ook heel wat kansen. We kunnen veel leren vanuit Nederland dat aan een vervangingsopdracht bezig is.
Wat onthouden we? We destilleerden enkele treffende quotes uit de I-QUA talkshow:
Hugo Gastkemper, directeur Stichting Rioned:
“De meerwaarde en het vernieuwende van het I-QUA project is dat er breder gekeken wordt dan alleen naar huishoudelijk afvalwater, maar ook naar de grotere afvalwaterstromen van bedrijven zoals carwash, landbouw, grotere voetbalvereniging.”
“3 miljard euro is in Nederland uitgegeven om de laatste 200.000 panden aan te sluiten op drukriolering of van IBA’s te voorzien, kan dit niet efficiënter!?”
Peter van Dijk, bestuurder Waterschap Aa en Maas:
“99% van alle huizen in Nederland zijn aangesloten op centrale waterzuivering, kan het anders en vooral slimmer!?”
“In Vlaanderen flexibeler, wat mogelijkheid biedt om af te wijken van de centrale lijn, wat leidt tot meer kansen!”
‘Tempo, vaart is nodig, want de wereld om ons heen is heel snel aan het veranderen, zeker op het vlak van water. Durf ook met 75% van de resultaten op te schalen naar beleidsniveau. Risico durven nemen om de push te geven en tempo te realiseren.’’
Jan Goossens, CEO Aquafin:
“Waar het kan, privépartners erbij nemen om een boost te geven”
“Belangrijk dat de overheid begrijpt dat het langetermijnsprocessen en -projecten betreffen, de levenscyclus van waterzuivering is 30-50 jaar. Ook de problemen die moeten gecounterd worden zoals watersnood, droogte, de Kaderrichtlijn Water zijn zaken die een langetermijnsvisie vergen, belangrijk om te zien hoe de watersector zich hierin verder dient te ontwikkelen en waar ondersteuning nodig is. “
“Laat ons verder inspireren, zeker met de uitdagingen die er zijn, het voorzorgsprincipe is vaak dominerend, zeker met de uitdagingen die er zijn, moeten we soms sneller durven stappen nemen dan in het verleden’’.
Benieuwd naar het volledig gesprek?
Bekijk dan zeker de talkshow hier
Meer weten over I-QUA
CIW projectgroep ‘decentrale zuivering buitengebied’
Die mogelijkheden van centrale, decentrale en individuele zuivering vanuit een breed perspectief wil de CIW projectgroep onderzoeken en concreet maken. Een aantal concrete acties op de agenda:
- Toolbox met handvaten opmaken voor lokale besturen, rioolbeheerders en studiebureau’s die ondersteuning moeten bieden om optimale keuzes te maken, afgestemd op de lokale omstandigheden
- Innovatieve technieken verkennen aan de hand van een projectoproep
- Beleidsaanbevelingen formuleren om innovatie te stimuleren en bottlenecks weg te werken
Het eerste CIW werkveldoverleg met zowel partijen uit overheid, bedrijfsleven, middenvel... vond op 13 december online plaats. Vlakwa gaf samen met een aantal I-QUA partners mee input tijdens dit overleg.
Meer weten over deze CIW projectgroep? Neem contact op met Maarten Everaert.