Sinds 11 oktober krijgen bezoekers van het Kuurnse restaurant Gust’Eaux niet alleen het traditionele mineraalwater voorgeschoteld, maar kunnen ze ook opteren voor het huiseigen Lab’O. Huiseigen, dat is hier letterlijk te nemen: het drinkwater wordt volledig lokaal geproduceerd uit zowel grijs als zwart afvalwater van het restaurant. Een primeur.

RESTAURANT GUST’EAUX SCHENKT VOLLEDIG LOKAAL GEPRODUCEERD DRINKWATER

Drinken we straks water uit het toilet?

Acteur Koen De Bouw mocht het project op donderdag 10 oktober, samen met zaakvoerder Stijn Maes en projectpartners BOSAQ, Tuincreatie Wouter Igodt, Vlakwa en Universiteit Gent, voorstellen aan pers en prominenten. Zij kregen te horen hoe toilet- en ander afvalwater dankzij hoogtechnologische innovatie opgewerkt kan worden tot lekker en kwalitatief drinkwater. 

Zuiveringsproces

Het zuiveringsproces verloopt in verschillende stappen. Na een passage in de vetafscheider (grijs afvalwater uit de keuken) of septische put (zwart afvalwater uit de toiletten) wordt het naar een ECOZ® percolatieveld gestuurd. Daar zorgen planten, biomassa en substraat voor de verdere afbraak en verwijdering van polluenten zoals CZV en ammonium. Het water dat dan in de bezinkput terechtkomt, is reeds geschikt voor laagwaardige toepassingen.

Om drinkwaterkwaliteit te behalen, wordt het water vervolgens door het modulair drinkwaterzuiveringssysteem SolarAQ gestuurd. Het bedrijf BOSAQ heeft een batterij van technologieën aan elkaar gekoppeld om op elk moment drinkwater te kunnen garanderen, met 5 barrières, die elk apart reeds drinkwaterkwaliteit aanleveren, in serie. De installatie bestaat uit een initiële voorfiltratie met een mechanische ontharder, actief kool, ultrafiltratie, omgekeerde osmose, LED-UV en een ionenwisselaar met mineraalfilter. Deze setup garandeert in 100% van de gevallen hoogkwalitatief en stabiel drinkwater. Het bedrijf ontving voor de verkoop van Lab'O dan ook een vergunning onder ambulante handel voor drie maanden. 

RESTAURANT GUST’EAUX SCHENKT VOLLEDIG LOKAAL GEPRODUCEERD DRINKWATER

Primeur

Het project is niet alleen een primeur in Vlaanderen, maar geldt ook op Europees en zelfs mondiaal niveau als baanbrekend. Een opsteker voor alle betrokken partijen, die hiermee het belang van lokaal water(her)gebruik en circulaire toepassingen van onze grondstoffen in de verf willen zetten. Voor zaakvoerder Stijn Maes is de lokale waterzuivering in ieder geval meer dan enkel een oplossing voor het ontbreken van een aansluiting op een RWZI; het is een kans. 

Bekijk zeker ook het videoverslag van VRT NWS!

RESTAURANT GUST’EAUX SCHENKT VOLLEDIG LOKAAL GEPRODUCEERD DRINKWATER

IQUA banner

OVER I-QUA

Dit project werd gerealiseerd in het kader van het Interreg Vlaanderen-Nederland demonstratieproject I-Qua, en ondersteund door de Provincie West-Vlaanderen.


Lees het laatste nieuws over I-QUA
IQUA slotevent

Kansen voor decentrale waterzuivering in Vlaanderen

12 januari 2022
Lees het volledige artikel

7 dec 2021
13:00h - 16:30h

I-QUA slotevent

Vlakwa evenement

Vlakwa op Aquarama Trade Fair 2021

Geslaagde Aquarama Trade Fair

6 oktober 2021
Lees het volledige artikel

Nieuwe sanitatie biedt heel wat mogelijkheden. Op naar implementatie!

Nieuwe sanitatie biedt heel wat mogelijkheden. Op naar implementatie!

10 december 2019
Lees het volledige artikel

IQUA_mobiele_waterzuivering_NL_en_VL_partners

Mobiele waterzuivering voor festivals en evenementen

15 juni 2017
Lees het volledige artikel