Op 17 mei 2022 opent VEG-i-TEC, het nieuwe onderzoekscentrum voor de voedingsindustrie, zijn deuren om industrie te ontvangen. In Kortrijk ontdek je welke testmogelijkheden VEG-i-TEC biedt om de industrie van de toekomst klaar te stomen. Doorheen de rondleiding leer je over monitoring en sensoren, en tonen demo’s van onderzoeksprojecten en technologieleveranciers wat allemaal kan.

Ugent president AU
De Oostenrijkse bondspresident en first lady op bezoek in onderzoekscentrum VEG-i-TEC.
 

Veggies, Innovatie en Technologie

VEG-i-TEC is een onderzoekscentrum gericht op de verwerking van groenten en aardappelen en alles wat daarbij komt kijken: water- en energiemanagement, verpakkingen, kwaliteitscontrole, bewaring en automatisering. De testinfrastructuur in het gebouw laat toe om innovaties op gebied van waterbehandeling, waterzuivering, waterhergebruik, sensoren... te demonstreren op grotere schaal. Hiervoor is er een waaier aan alternatieve waterbronnen ter beschikking. Bovendien hoeft het onderzoek zich niet te beperken tot (afval)water van de agrovoedingssector. Verschillende citernes van 10 m³ laten ook onderzoek op water van andere sectoren toe.

De slalijn Vegitec
De slalijn in de onderzoekshal. ©UGent
 

Benieuwd?

Bekijk hier het volledige programma en schrijf je in.

Blijf na de rondleiding even plakken in de waterhal om op een laagdrempelige manier verschillende experten te ontmoeten en ideeën uit te wisselen. Waterinnovator Charlotte Boeckaert is alvast van de partij.

Tijdens de rondleiding zal ook de Waterbarometertool worden toegelicht. Met deze tool kan je zelf aan de slag om je waterbalans op te maken en in te schatten of jouw bedrijf een reëel risico loopt op waterschaarste. Via een ruimtelijke analyse worden mogelijke alternatieve waterbronnen voorgesteld en je kan doorrekenen of een omschakeling financieel haalbaar is. Er werden 3 online opleidingsmomenten georganiseerd. Heb je die gemist? Bekijk dan hier het filmpje.

De waterbarometer werd ontwikkeld in kader van het Smart WaterUse project.

 


Lees het laatste nieuws over VEG-i-TEC
17 mei 2022
09:00h - 17:00h

VEG-i-TEC nodigt uit


Veg-i-tec gebouw

Waterinnovatie in voedingssector krijgt boost: onderzoeksgebouw VEG-i-TEC opent de deuren

5 oktober 2021
Lees het volledige artikel

vegitec

VEG-i-TEC bijna klaar: eerste proceslijn geleverd

27 november 2020
Lees het volledige artikel

Werken aan veg-I-tec zijn begonnen!

Werken aan VEG-i-TEC zijn begonnen!

16 december 2019
Lees het volledige artikel

UGent bouwt in Kortrijk nieuw onderzoekscentrum rond verwerking van groenten: VEG-i-TEC

UGent bouwt in Kortrijk nieuw onderzoekscentrum rond verwerking van groenten: VEG-i-TEC

27 februari 2018
Lees het volledige artikel