Beelden zeggen meer dan woorden. Onderstaande foto’s geven een glimp van het verrijzende VEG-i-TEC gebouw van Universiteit Gent in Kortrijk. Dit onderzoekscentrum voor verwerking van groenten en fruit wordt momenteel volgestouwd met hoogtechnologische apparatuur.

Image
vegitec

In de voedingshal staan de proceslijn voor de verwerking van rauwe groenten en de ijswaterinstallatie reeds startklaar. Binnenkort wordt ook de stoominstallatie geïnstalleerd. De waterhal beschikt over 4 testzones om innovatieve watertechnologie op pilootschaal uit te testen. Naast het proceswater en afvalwater vanuit de citernen, kunnen in de waterhal ook testen worden uitgevoerd op regenwater, grondwater, oppervlaktewater en leidingwater.

In de kelder van het gebouw werden 10 citernen van 10 m³ geplaatst. Hierin zal het proceswater en het afvalwater van de voedingshal worden gestockeerd in afwachting van verdere behandeling en zuivering in de waterhal. De citernen kunnen tevens worden gevuld met extern aangevoerde proceswaters en afvalwaters.

Image
Vegitec citernen

Na de oplevering van het gebouw in januari 2021 zal de omgeving worden aangelegd. Vanaf maart 2021 zal de analyseapparatuur vanuit het huidige campusgebouw worden verhuisd zodat in juni 2021 de reeds geplande proeven kunnen starten. Ondertussen zijn er ook diverse projectaanvragen in voorbereiding. Zodra mogelijk, zullen UGent, Vlakwa en TUA West enkele opendeurdagen organiseren om bedrijven en onderzoekers een blikje achter de schermen te gunnen.

Het VEG-i-TEC gebouw komt tot stand dankzij EFRO financiering van Vlaanderen, Interreg Fr-Wa-Vl en Interreg NWE en met steun van de provincie West-Vlaanderen. Op de hoogte blijven van de laatste updates? Volg de VEG-i-TEC Linkedinpagina.

Bron foto's: VEG-i-TEC.

Image
vegitec
Image
steun vegitec