Het droge voorjaar is misschien een voorbode voor een nog drogere zomer. Tijd om nog eens de WaterRadar onder de aandacht te brengen! De WaterRadar visualiseert locaties in Vlaanderen waar water ad hoc kan worden opgehaald door landbouwers voor de irrigatie van hun gewassen. De tool vormt een startpunt om na te denken over een duurzame wateruitwisseling tussen een wateraanbieder enerzijds en watergebruikers anderzijds bijvoorbeeld via een persleiding.
Enkel bedrijven die beschikken over een geldige grondstofverklaring van OVAM kunnen gezuiverd afvalwater aanbieden. Er zijn momenteel 25 dergelijke locaties in Vlaanderen (in het groen gekleurd op de WaterRadar).
Hieronder vallen ook 5 drinkwaterproductiecentra van Pidpa (Balen, Essen, Grobbendonk, Herentals en Westerlo). Pidpa biedt voortaan het spoelwater van hun waterzuiveringsinstallaties gratis aan zolang de voorraad strekt. Geïnteresseerde landbouwers moeten een aanvraag indienen en kunnen na reservatie het water komen afhalen. Meer vind je hier.
Voedingsbedrijven die graag hun steentje bijdragen maar nog geen grondstofverklaring hebben, kunnen gebruik maken van de generieke grondstofverklaring van Fevia. Die doorloopt momenteel opnieuw het goedkeuringsproces, maar wie geïnteresseerd is om hiervan gebruik te maken kan alvast contact opnemen met lds@fevia.be.
Helaas is ad hoc waterophaling bij een waterzuiveringsstation van Aquafin niet meer mogelijk vanaf 10 juni 2022. Experten oordelen dat mogelijks milieurisico’s kunnen optreden bij het gebruiken van dit gezuiverd water voor landbouwirrigatie, openbaar groen en sportterreinen. Aquafin werkt samen met de Vlaamse overheid volop aan onderzoek om de risico's en de mogelijkheden voor gebruik van gezuiverd afvalwater beter in kaart te brengen. Voor proefprojecten blijft onderzoek naar irrigatietoepassingen wel mogelijk. Meer info over deze beslissing vind je hier.